"Prijsstijging met 6 procent overdreven"

Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) is niet te spreken over de mogelijke prijsverhoging van treintickets. Naar verluidt wil de NMBS-directie de tickets gemiddeld 2 procent duurder maken. Vervotte betreurt dat een en ander nu al gelekt is, voor een eventuele beslissing van de raad van bestuur.

Vervotte wil maar een beperkte stijging omdat de treinen dit jaar niet altijd stipt zijn. Een stijging van bijna 6 procent - zoals voor seniorentickets - kan voor haar niet.

"Ik vind dat overdreven. Het is zo dat het seniorenticket de laatste jaren al enorm gestegen is. Ons voorstel is om daar ook een stijging te laten doorvoeren zoals bij de andere producten, namelijk de gezondheidsindex van 2,03 procent min 1 procent omdat men de stiptheidscijfers niet gehaald heeft."

De minister vindt dat de NMBS eventueel kan besparen, bijvoorbeeld door minder een beroep te doen op externe consultancy. Ze wijst erop dat de huidige beheersovereenkomst met de NMBS beperkingen oplegt aan prijsverhogingen.