De Croo: "De N-VA is aan het zwalpen"

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo heeft zijn twijfels bij de uitgestoken hand van de N-VA. "De N-VA lijkt het zelf niet goed te weten wat ze wil, de partij is wat aan het zwalpen", aldus De Croo in "De ochtend" op Radio 1.

In een debat van het Liberaal Vlaams Studentenverbond in Gent gisteravond, heeft N-VA-kopstuk Siegfried Bracke de hand uitgestoken naar de liberalen. "De constellatie met de huidige zeven partijen is uitgehold", verklaarde Bracke. Twee dagen geleden zei Bracke nog in "De ochtend" dat zijn partij niet de constellatie met de zeven partijen had begraven, wel de manier van werken tijdens de preformatie.

"Bracke was tijdens het debat duidelijk in de verleidingsmodus, maar het is voor mij niet helemaal duidelijk wat de partij nu eigenlijk wil", vindt De Croo. "De N-VA is wat aan het zwalpen."

De Croo heeft nog meer kritiek in petto voor de N-VA. "Ik denk dat de strategie van de N-VA niet de juiste is geweest. De partij heeft van in het begin de leiding in de handen van de Franstalige socialisten gelegd", vindt de Open VLD-voorzitter. "Na meer dan honderd dagen trekt de partij nu haar handen ervan af en noemt ze de onderhandelingen bric-à-brac. Dat kan toch niet als je er zelf aan hebt meegewerkt", vindt De Croo.

"De N-VA wil nu de teller weer op nul zetten en zegt daarbij dat 'ze beschikbaar blijft', maar als je de verkiezingen gewonnen hebt met een programma van verandering, als je je vaak gedragen hebt als een Romeinse keizer die af en toe de duim omlaag of omhoog steekt, dan moet je op een bepaald ogenblik de leiding echt in handen nemen."

Dat de N-VA in het begin van de onderhandelingen bepaalde onderwerpen, zoals de financieringswet, uit de weg is gegaan, is volgens De Croo nog een fout die men de N-VA kan aanwrijven. "Dat was twee maanden luchtfietsen, met een karretje rondrijden in de supermarkt, dat volladen en pas aan de kassa zien dat er geen geld is om dat alles te betalen."

"Maar één Franstalige partij volgt logica van responsabilisering"

Dat de liberalen ook nu niet door de koning zijn uitgenodigd, vindt De Croo niet helemaal onlogisch. "Ik denk dat het normaal is dat de koning eerst de zeven partijen die deelnamen aan de preformatie uitnodigt om te zien wat daar de krachtsverhoudingen zijn", aldus De Croo, die opmerkt dat de sfeer tussen die zeven partijen nu wel erg slecht geworden is.

"Het is zoals de ziekte van Gilles de la Tourette, waarbij men op een spastische manier verwijten naar elkaar gooit. Ik vraag me af of die ziekte de Wetstraat niet heeft ingepalmd", maakt de voorzitter de vergelijking. "Als die minachting voor elkaar deel uitmaakt van de onderhandelingen, dan dank ik dat het erg moeilijk is om een duurzaam akkoord te bereiken."

Zou een liberale intrede in de onderhandelingen een oplossing dan niet makkelijker maken? "De meeste partijen aan tafel zijn geen vragende partij om ons erbij te hebben", zegt De Croo, die eerder een afwachtende houding aanneemt. De Franstalige liberalen van de MR zijn veel ongeduldiger en lieten al meermaals blijken dat ze aan de onderhandelingstafel uitgenodigd willen worden. Zij vinden dat ze als grootste partij in Brussel wel wat mee in de pap te brokken hebben. 

"Je kan schamper doen over het enthousiasme van de MR, maar als de Vlaamse partijen gefrustreerd zijn omdat de Franstalige partijen (PS, CDH en Ecolo, red.) niet willen meegaan in de logica van de responsabilisering, dan zie ik dat er maar één Franstalige partij bereid is om dat wel te doen."