Desmond Tutu vindt het nu welletjes

In Zuid-Afrika heeft aartsbisschop en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Desmond Tutu het einde van zijn publieke optreden aangekondigd. Tutu was een van de ikonen van de strijd tegen de Apartheid, maar pleitte tegelijk voor verzoening.

Tutu is 79 en wil nu meer tijd gaan besteden aan zijn familie en zijn hobby, het bekijken van cricket en andere sporten. Het is ook tijd dat een nieuwe generatie van leiders vorm geeft aan Zuid-Afrika en het continent in het geheel, vindt hij.

Tutu werd in de jaren 70 bekend en berucht als een uitgesproken criticus van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Toch werd hij in '86 de eerste zwarte aartsbisschop en dat gaf hem nog meer invloed.

Ondanks zijn scherpe en vaak ook humoristische kritiek, pleitte hij ook altijd voor verzoening en samenwerking tussen de rassen in zijn land. Na het einde van de Apartheid, leidde hij in '95 de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die de misdaden van alle betrokken partijen in de strijd onderzocht, en tegelijk een punt wou zetten achter die bloedige periode.

Nadien maakte hij deel UIT van "the Elders", een groep prominente ex-leiders in Afrika, die onder meer kritiek uitten op de Zimbabwese leider Robert Mugabe, op de houding van Israël tegenover de Palestijnen en de Amerikaanse inval in Irak.

Toch bleef Tutu altijd nuchter. "Woede en wrok zijn slecht voor uw bloeddruk en spijsvertering", zei hij ooit in een pleidooi voor vergiffenis.