Doden bij aanslag op soefi-schrijn

In de Pakistaanse stad Karachi zijn minstens zeven mensen gedood bij een aanslag tegen de graftombe van een soefi-mysticus. Op het ogenblik van de aanslagen waren er veel pelgrims in het schrijn.

Volgens de politie zijn er twee bommen ontploft in het complex rond het schrijn van de soefi-heilige Abdullah Shah Ghazi. Op het ogenblik van de aanslagen waren er veel pelgrims in het gebouw. Er zouden zeven doden en een twintigtal gewonden zijn gevallen.

De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar lijken wel erg op twee andere aanslagen op een soefi-heiligdom in Lahore in juli van dit jaar. Die zouden het werk zijn geweest van moslimextremisten van de strekking taliban of Al Qaeda.

Moslimfundamentalisten hebben het in Pakistan al vaker gemunt op doelwitten van de soefi-beweging. Die mystieke beweging streeft naar een persoonlijke eenheid en ervaring van het goddelijke, boven de strikte en letterlijke naleving van de sharia. De soefi-beweging is ontstaan in de vroege islam en heeft vooral aanhang in Turkije, Pakistan en bij moslims in India.

Abdullah Shah Ghazi (720-773) zou een afstammeling geweest zijn van de profeet Mohammed die vervolgd werd en een toevlucht vond in wat nu Pakistan is. Hij wordt zowel door soennieten als sjiieten vereerd.