In Oostende opgepakt ETA-lid vrij op borg

In de Spaanse hoofdstad Madrid heeft een rechtbank een lid van de Baskische afscheidingsbeweging ETA vrijgelaten op borg. De man was in augustus opgepakt in Oostende en onlangs door ons land uitgeleverd aan Spanje.

Luis Maria Zengotitabengoa wordt in verband gebracht met een zaak van wapen- en explosievensmokkel van Portugal naar Spanje. "Men heeft zijn paspoort gevonden in een auto en leidt daaruit af dat hij erbij betrokken zou zijn", klaagt zijn Belgische advocaat aan.

Zengotitabengoa is op 21 augustus opgepakt in Oostende. Daar was hij volgens zijn advocaat onder zijn eigen naam ingeschreven in een hotel. "Ik denk dat er uit dat verhaal echt wel lessen getrokken kunnen worden in de toekomst", zegt advocaat Paul Bekaert. Zengotitabengoa verzette zich tegen zijn uitlevering, tevergeefs: de man is gisteren overgevlogen naar Madrid.

"Zijn Spaanse raadsman vernam dat de onderzoeksrechter van de Audiencia Nacional hem vandaag nog in Madrid na het betalen van een borgsom wil vrijlaten", zegt Paul Bekaert. "Dat betekent niet dat de man vrijgesproken wordt, maar het bewijst onze stelling dat we hier niet te maken hebben met de meest gezocht terrorist van Europa."