Kerviel moet SocGen niet terugbetalen

De Franse bank Société Générale (SocGen) ziet af van de schadevergoeding van 4,9 miljard euro die de veroordeelde ex-trader Jérôme Kerviel haar moet betalen. Dat is het geld dat Kerviel eerder voor de bank verloren had.

Maandag had een rechtbank in Parijs Kerviel veroordeeld tot drie jaar cel en een schadevergoeding van 4,9 miljard euro voor zijn gewezen werkgever, de bank Société Générale. Dat is het bedrag dat Kerviel verloren had door ongeoorloofde verrichtingen.

De bank is blij met de veroordeling en zegt dat het nu duidelijk is dat enkel Kerviel en niet SocGen zelf iets te verwijten valt. Toch vindt SocGen het absurd dat een man zo veel geld moet terugbetalen en wil ze dus afzien van de vergoeding.

Kerviel werd veroordeeld omdat hij als trader van Société Générale voor veel meer geld risico's nam dan toegelaten en de bank uiteindelijk met een enorm verlies opzadelde, net in de volle financiële crisis.

Volgens Kerviel wist de top van de bank van zijn doen en laten, maar werd er niets van gezegd zolang hij goed geld verdiende voor de bank. Toen het fout ging, kreeg hij de schuld. Op zijn proces zei Kerviel dan ook dat ook de bank en het hele systeem van trading schuld draagt. De rechter zag dat anders en Kerviel wil nu in beroep gaan tegen zijn veroordeling.