Kritiek op Witte Huis voor aanpak oliecrisis

Experts van de Nationale Commissie voor Olielekken hebben in een rapport kritiek geuit op het Witte Huis voor zijn aanpak van de oliecrisis in de Golf van Mexico. Volgens de onderzoekers heeft het Witte Huis de ernst van de ramp onderschat en is er ook informatie achtergehouden.

Toen het boorplatform in april ontplofte, was de Amerikaanse regering te optimistisch dat BP het lek (snel) zou kunnen dichten, stellen de experts. De hoeveelheid gelekte olie werd onderschat, maar hetgeen werd opgeruimd of is verdampt, werd dan weer overschat.

Zo zei de energie-adviseur van president Barack Obama, Carol Browner, afgelopen zomer nog: "Het goede nieuws is dat de meeste olie lijkt te zijn verdwenen." Dat was foute informatie, zeggen de experts. Erger zelfs, zo staat in het rapport, toen experts meteen na de ramp de ergst denkbare scenario's hadden uitgetekend, mochten die gegevens niet worden bekendgemaakt op bevel van het Witte Huis.

Het rapport komt op een slecht moment voor president Obama, over 4 weken zijn er parlementsverkiezingen. Obama heeft  nota bene zelf de experts voor de onderzoekscommissie aangewezen.