Moeder vondeling vrij onder voorwaarden

De moeder van het Gentse vondelingetje is onder strikte voorwaarden vrijgelaten. Omdat ze al twee kinderen heeft, wilde de onderzoeksrechter haar niet aanhouden. De vrouw vreesde dat ze niet voor het kindje zou kunnen zorgen.

De vrouw is door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder strikte voorwaarden. Zo zal ze medisch en psychisch begeleid worden en moet ze een opleiding bij de VDAB volgen en een job zoeken.

De vrouw riskeert voor het "achterlaten van een kind in behoeftige toestand" één maand tot drie jaar cel en een geldboete.

Voor het pasgeboren meisje wordt een geschikt pleeggezin gezocht, in afwachting dat het ter adoptie wordt afgestaan. De moeder moet het kindje wel binnen de 15 dagen zelf aangeven en een naam kiezen. Voor de twee andere kinderen van de vrouw zou het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg ingeschakeld worden. Het is omdat de vrouw al twee kinderen heeft, dat de onderzoeksrechter haar niet wilde aanhouden.

Financiële zorgen

Het parket in Gent heeft op een persconferentie uitleg gegeven bij de zaak. De moeder, een vrouw van 31 uit Merelbeke, werd gisteren aangehouden. Ze is een alleenstaande moeder en verkeert in een moeilijke financiële situatie. Ze vreesde niet voor haar baby te kunnen zorgen.

De baby -een blank meisje- werd gisteren aangetroffen in de ondergrondse parking van de GB-Groene Vallei in Gent. Het kindje was vermoedelijk slechts 24 uur oud en lag in een deken gewikkeld in een maxi-cosi. Het was een medewerker van het ziekenhuis Jan Palfijn in Gent die het meisje vond. Het meisje werd meteen overgebracht naar het ziekenhuis voor onderzoek. Ze verkeert in goede gezondheid.

Het parket kwam de moeder al vrij snel op het spoor dankzij twee anonieme tips. De vrouw werd gisteren thuis gearresteerd. In de woning werden ook sporen van een recente bevalling gevonden.

De vrouw bekende tijdens het verhoor de moeder te zijn van de vondeling. Als motief gaf ze op niet meer te kunnen zorgen voor haar kind. De vrouw is een alleenstaande moeder van twee en verkeert in een moeilijke financiële situatie. Door haar kind te vondeling te leggen op een drukbezochte plaats hoopte ze dat haar kind snel gevonden zou worden.