Privacycommissie kapittelt Filip Dewinter

De privacycommissie heeft een dossier opgesteld tegen Filip Dewinter, kopstuk van het extreemrechtse Vlaams Belang en Vlaams parlementslid, en dat overgemaakt aan het parket. Dewinter had de namen en adressen van 770 bewoners van de Antwerpse wijk Noord open en bloot op zijn website gezet. Hij wil zo aantonen dat er nog nauwelijks Vlamingen in Antwerpen Noord wonen.

Volgens de privacycommissie is die publicatie in strijd met de privacywet. De commissie heeft het dossier over Dewinter doorgestuurd naar het Antwerpse parket. "We vonden de schending zo flagrant en overduidelijk dat de beslissing om een dossier te openen zeer snel genomen was", zegt Emmanuel Vincart van de privacycommissie.

Het is nu aan de Antwerpse procureur des Konings om te beslissen of de hele zaak een juridisch staartje krijgt.

Dewinter lijkt onraad te hebben geroken, want hij heeft de lijst op zijn website aangepast: nu kan je enkel nog voornamen zien, telkens gevolgd door 2060 Antwerpen. Zijn boodschap blijft daarmee volgens hem overeind: aantonen dat er nog nauwelijks mensen wonen met een Vlaamse naam.

"Het Mekka aan de Schelde", zo titelt Dewinter zijn werkstuk. "Slechts 21 van de geciteerde namen op deze alfabetische lijst zijn Vlaamse namen. Alle andere namen zijn Afrikaanse of Noord-Afrikaanse namen", aldus Dewinter. Hij vindt de lijst "bijzonder choquerend. Meer dan 95 procent van de personen die op deze lijst voorkomen blijken immers islamitische allochtonen te zijn. De schaars overgebleven Vlamingen zijn in Antwerpen-Noord langzaam maar zeker op één hand te tellen."