Steeds meer kinderen zijn te dik in Vlaanderen

Meer dan 1 op de 5 Vlaamse meisjes tussen 4 en 14 jaar oud zijn te dik. Bij de jongens van dezelfde leeftijd is dat bijna 1 op de 6. Dat meldt Het Nieuwsblad op basis van cijfers van het medisch schooltoezicht, die door de Universiteit Gent zijn geanalyseerd.

De onderzoekers vermoeden dat er een verband is met kansarmoede. "Bij mensen die in een situatie zitten waarbij ze het financieel minder breed hebben os het lichaamsgewicht, het eetpatroon en het beweegpatroon van de kinderen niet de eerste prioriteit", verduidelijkt Jo Van Assche van de Universiteit Gent.

Armere gezinnen letten volgen Van Assche meer op de prijs als ze voedsel kopen. "Het hongergevoel wordt het goedkoopst gestild door een zak chips en een flesje cola", zegt Van Assche.

Er blijken ook regionale verschillen te zijn. Zo scoren Genk, Antwerpen en Turnhout het slechtst.

Meest gelezen