54% Vlamingen wil Copernicaanse revolutie

Een meerderheid van de Vlamingen (54 procent) is voorstander van een Copernicaanse omwenteling. Dat blijkt uit een VRT-peiling. Zo'n omwenteling houdt in dat het zwaartepunt van het beleid wordt overgeheveld naar de deelstaten. Meer macht voor Vlaanderen dus.

Hoe ziet de Vlaming de Belgische staatsstructuur het liefst evolueren? 17 procent vindt de huidige situatie best ok. 16 procent kiest voor een terugkeer naar een unitair België, waarbij alle macht wordt gecentraliseerd. 5 procent kiest voor een tussenoplossing: een federale staat, maar met meer macht voor dat federale niveau.

Dat betekent dat er een kleine meerderheid (54 procent) kiest voor de Copernicaanse omwenteling die bepleit wordt door Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en N-VA-voorzitter Bart De Wever. Hoe ver die omwenteling moet gaan, daar is verdeeldheid over. Eén op de drie ondervraagden (36 procent) kiest voor een federale staat met meer bevoegdheden voor de deelstaten en minder centrale macht. 18 procent kiest voor een onafhankelijk Vlaanderen en Wallonië.

Meest gelezen