"Clottemans is virus dat mijn gezin binnendrong"

Op het proces over de parachutemoord heeft de weduwnaar van Els Van Doren, Jan De Wilde, getuigd. "Zelf had ik geen enkel motief", zo vertelde hij en "alles wees er vrij snel op dat Clottemans de dader was", zo meent de weduwnaar.

Nadat de voorbije weken onder meer een reeks deskundigen, de beschuldigde Els Clottemans en haar ex-minnaar Marcel Somers aan het woord waren gekomen op het assisenproces in Tongeren, was het vandaag de beurt aan Jan De Wilde, de weduwnaar van Els Van Doren. Van Doren kwam in november 2006 om het leven toen ze met haar parachute in een achtertuin in Opglabbeek neerstortte. De parachute bleek achteraf gesaboteerd te zijn.

Het getuigenis van de weduwnaar verliep erg emotioneel. Hijzelf, zijn kinderen en de schoonzussen van Van Doren barstten geregeld in tranen uit. De Wilde benadrukte tijdens zijn getuigenis hoe graag hij zijn vrouw tot op de laatste minuut van haar leven zag.

Hij vertelde over zijn gelukkige leven met zijn echtgenote en hoe ze op weekdagen altijd samen waren. Els Van Doren en haar man waren destijds samen aan parachutespringen begonnen, maar De Wilde raakte er op uitgekeken. Hij vond het ook niet combineerbaar met zijn werk en de kinderen. Ook Van Doren stopte even, maar ze was gepassioneerd door het springen en pikte de draad dan ook snel weer op.

"Alles wijst op schuld Clottemans"

Volgens De Wilde had hijzelf geen enkel motief om zijn vrouw te vermoorden: hij heeft nooit iets vermoed van haar overspel en over een scheiding werd nooit gesproken. "Ook nu nog blijf ik haar een fijne vrouw vinden", zei hij in de assisenzaal. Ook een financieel motief is uitgesloten, aangezien Van Doren geen levensverzekering had.

Alles wees er daarentegen vrij snel op dat Els Clottemans (foto), de enige beschuldigde op het proces, de dader was, meent De Wilde. Zo vertelde hij dat hij, toen hij kort na de fatale val op de parachuteclub aankwam, zich vragen stelde over het vreemde gedrag van Clottemans. "Ze stond daar met een grijns voor me", zei De Wilde.

Clottemans, die De Wilde tijdens zijn getuigenis geen enkele keer aankeek, zou ook - als allerlaatste - het lichaam van Els Van Doren gegroet hebben, hoewel Van Dorens familie haar dat had verboden. Het heeft de nabestaanden van Van Doren erg gekwetst, aldus De Wilde. Ook op de begrafenis gedroeg ze zich heel uitdagend, vertelde hij. "Ze stond voor mij met een brede smile en plots was ze weer weg."

De weduwnaar van Van Doren heeft het naar eigen zeggen nog steeds heel moelijk. "De pijn is er nog altijd. Ik vecht nog tegen alles. Maar ik heb twee prachtige kinderen. Het zijn gigantisch sterke kinderen en ze lijken enorm goed op Els."

"Babs vertelde dan dat Els een jaloerse vrouw was"

De Wilde dacht in het begin dat Els "Babs" Clottemans een springpartner en een vriendin van zijn vrouw was. Hij vertelde over Clottemans' bizarre houding na het overlijden van zijn vrouw. Dat ze een soort grijns had, toen hij Els' spullen ging oppikken in de club in Zwartberg na haar fatale sprong op 18 november 2006. Na haar overlijden kwam Clottemans bij Jan De Wilde thuis om foto's van Els te brengen. Clottemans vertelde toen dat Els Van Doren een buitenechtelijke relatie met Marcel Somers had. Tot dan wist Jan De Wilde niet wie de minnaar van zijn vrouw was.

"Babs vertelde dan dat Els een jaloerse vrouw was, die het niet kon hebben dat Babs andere vrouwen mee naar Eindhoven had genomen", vertelde De Wilde, die Clottemans respectloos vond. De weduwnaar zette haar toen aan de deur en besliste toen niemand van de valschermclub toe te laten bij de begroeting of de begrafenis. Toch ging Clottemans het lichaam van Van Doren heel alleen groeten.

"Uit het niets kwam ze op de begrafenis tevoorschijn"

"Uit het niets kwam ze op de begrafenis tevoorschijn. Ze gaf geen hand of zei geen bemoedigende woorden, niks. Babs vertelde dan dat ze een begrafenisrede had gemaakt, maar ik wilde niet dat zij die zou voorlezen. Ze wilde die niet geven. Volgens haar moest het een verrassing zijn", aldus De Wilde.

"Ik heb die tekst toch gezien. Het was helemaal geen tekst voor een begrafenis. Het waren woorden voor iemand die 40 geworden was. Er stonden dingen in, die totaal niet pasten", vertelde de weduwnaar. In de tekst zou onder meer het woord "zeug" gestaan hebben met een verwijzing naar de letters "sau" op de nummerplaat van de auto van Els Van Doren. De Duitse vertaling voor zeug is Sau.

Op het einde van zijn getuigenis omschreef Jan De Wilde Els Clottemans als een virus dat het leven van zijn gezin is binnengedrongen. "Ze blijft mijn gezin aanvallen. Dat is nu al vier jaar. Ze komt met alle mogelijke motieven. Ze doet ons pijn. Ze betichtte mijn dochter en mijzelf. Ze verscheen een jaar na de feiten in een televisieprogramma, waar ze een telefonisch interview gaf. Babs heeft Els haar leven verwoest. Ze heeft mijn vrouw afgepakt. Daar ben ik rotsvast van overtuigd. Ze heeft de mama van mijn kinderen afgepakt. Ik moet dat allemaal verwerken. Ik ben dat moe", zuchtte Jan De Wilde.

Na de vragen van zijn eigen raadsman Jef Vermassen (foto) konden de advocaten van de verdediging vragen stellen, maar meester Vic Van Aelst wilde dat niet. "Wij stellen u geen vragen. Wij hebben respect voor u als mens. Ik wil geen nutteloos lijden toevoegen", aldus Van Aelst. Na zijn zware getuigenis viel Jan De Wilde in de armen van zijn twee huilende kinderen.

Nieuwe brieven

Vandaag is er bij het Tongerse hof van assisen opnieuw een brief aangekomen. De schrijver ervan wijst een van de deskundigen uit het onderzoek aan als moordenaar. Hij had de reserveparachute van Els Van Doren opgespannen.

Bij de advocaten van de beschuldigde en van het slachtoffer is dan weer een anonieme brief aangekomen. De schrijfster van de brief beweert contact te hebben met pater Damiaan, die haar informatie zou doorgeven over de zaak. De brieven werden toegevoegd aan het dossier, maar het ziet ernaar uit dat ze afkomstig zijn van fantasten.

Gisteren was er ook al een brief (foto) aangekomen bij het hof. Daarin werd Marcel Somers, de ex-minnaar van Clottemans en Van Doren, beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op Van Doren. Over die brief is vandaag niets meer gezegd.