"Geef niet toe aan druk van China!"

In kringen van mensenrechtengroepen wordt enthousiast gereageerd op de Nobelprijs voor de Vrede voor de Chinese dissident Liu Xiaobo. Ze zijn vooral blij dat Noorwegen en het Nobelcomité niet toegegeven hebben aan druk vanuit China.

De wereldwijde journalistenvereniging Reporters Zonder Grenzen looft Noorwegen en het Nobelprijscomité voor de keuze van Liu Xiaobo als Nobelprijswinnaar voor de Vrede. De organisatie vindt het een moedige zet en roept alle regeringen en instellingen op om -niet zoals vroeger vaak gebeurde- toe te geven aan druk van het Chinese regime.

De mensenrechtengroepering Amnesty International is ook tevreden en roept Peking nu op om Liu Xiaobo, maar ook alle andere politieke gevangenen in China vrij te laten. Human Rights Watch spreekt over een "belangrijke overwinning voor de mensenrechten in China, maar ook wereldwijd".

De Nobelprijs voor de Vrede wordt toegekend door een comité van vijf mensen die gekozen worden door het Noorse parlement. Noorwegen heeft China overigens afgeraden om sancties tegen het land te nemen omdat "dat de reputatie van China in de wereld geen goed zou doen".