"Invoer Pakistaans textiel vergemakkelijken"

Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht stelt voor dat Pakistan de komende drie jaar makkelijker textiel zou kunnen invoeren in de Europese Unie. Het is de bedoeling dat de invoerrechten op 75 producten zouden worden opgeschort.

"De achtergrond is natuurlijk de enorme ramp die zich heeft voorgedaan in Pakistan", zegt Karel De Gucht. "Een gebied zo groot als italie is overstroomd. We kunnen ons dat eigenlijk moeilijk voorstellen: het land zit echt zwaar in de miserie, moet er opnieuw bovenop geraken."

"Ik denk ook in ons eigen voordeel, ik weet wel dat er protectionistische reacties kunnen komen - zullen komen wellicht - en niet alleen in België", weet De Gucht. "Maar het is in ons voordeel dat Pakistan er terug min of meer bovenop geraakt, dat het een stabiel land blijft en wij denken dat je na de noodhulp inderdaad aan het land ook kansen moet geven om economisch te groeien."

De Wereldhandelsorganisatie moet nog zijn fiat geven aan het voorstel van de Europese Commissie.

"120.000 banen kunnen verdwijnen"

De Europese textielsector is tegen het plan en vreest dat de invoer hier tot 120.000 banen zal kosten. Volgens Fa Quix van de Belgische textiel zullen er ook hier banen sneuvelen. "Men laat de concurrentie uit Pakistan nu zomaar binnen", klaagt Quix. "Daar waren afspraken over in het kader van de Wereldhandelsorganisatie, en nu worden die eenzijdig door Europa versoepeld. Dat is geen goeie zaak voor ons."

Quix vindt dat de Pakistaanse textielsector sterk genoeg is. "Die is niet getroffen door de overstromingen en dat zijn moderne uitgeruste textielbedrijven die heel concurrentieel zijn. Nu geeft men eigenlijk een sterke concurrent uit het Verre Oosten een extra voordeel, en daar is geen enkele reden toe."