"We zijn gedoemd tot een akkoord te komen"

De meeste politieke partijen hebben gereageerd op de peiling. N-VA-voorzitter en grote overwinnaar Bart De Wever ziet de uitslag vooral als steun van de Vlaamse bevolking om grondige veranderingen af te dwingen.

De uitslag zal zijn positie aan de onderhandelingstafel echter niet verharden, zo zei De Wever. We willen een compromis maar een compromis dat structurele verandering in zich draagt, een evolutie naar financiële verantwoordelijkheid, zo zei hij, en zolang dat er niet in zit, zeggen we nee. 

N-VA-Kamerlid Ben Weyts zei in Terzake ook dat N-VA steeds gezegd heeft dat de partij bereid was om oplossingen te vinden. Op straat zeggen mensen steeds "Niet toegeven, maar los het op", zo zei hij. Makkkelijk is dat dus niet maar "we zijn gedoemd om tot een akkoord te komen".

De Wever ziet in de uitslag ook geen reden om nieuwe verkiezingen uit te lokken: dat zou een gevaarlijk spel zijn en de problemen en de gesprekspartners blijven ook na de verkiezingen dezelfde.

Dat de mensen in hem de meest geschikte premier zien, doet De Wever veel plezier maar hij heeft het premierschap al aan iemand anders aangeboden. Om de Franstaligen te verleiden tot verandering, is het premierschap een essentieel onderdeel, zo zei hij. Het is het resultaat dat telt, en niet het ambt.

"Constructieve partijen beloond"

Interimvoorzitter Wouter Beke van CD&V  zegt in een reactie dat uit de  peiling blijkt dat de partijen die onderhandelingen voeren en naar oplossingen zoeken, beloond worden. Hij geeft toe dat zijn partij een flinke klap heeft gekregen bij de verkiezingen en zegt dat het vertrouwen alleen hersteld kan worden door consequent naar oplossingen te zoeken.

Zijn partijgenoot Rik Torfs zei in Terzake dat de N-VA het voortouw zal moeten nemen en dat de partij een delicate evenwichtsoefening moet uitvoeren tussen "er ligt niet genoeg op tafel" en "de 18 procent van de mensen slechts die het einde van België willen" volgens de peiling.  België heeft voor CD&V nog een meerwaarde, zei Torfs, we volgen wel dezelfde strategie als de N-VA maar met een ander einddoel. 

"Communautaire tegenstelling"

SP.A-voorzitter Caroline Gennez zegt dat het evident is dat we in een erge communautaire tegenstelling zitten en dat N-VA en PS allebei winnen maar dat ze allebei water bij de wijn zullen moeten doen. Het is immers onaanvaardbaar dat zoveel maanden na de verkiezingen nog altijd de absolute chaos heerst. 

"Echte verkiezingen anders"

Bruno Valkeniers, de voorzitter van Vlaams Belang dat volgens de peiling achteruit gaat, is ervan overtuigd dat de resultaten van echte verkiezingen er anders zullen uitzien. Volgens hem zal Vlaams Belang in een campagne voor de verkiezingen de kiezer ervan kunnen overtuigen dat de traditionele partijen, de N-VA inbegrepen, er na maanden nog niet in geslaagd zijn tot een staatshervorming te komen en dat het enige alternatief het "plan B" van Vlaams Belang is, de Vlaamse onafhankelijkheid.