"Wij, Indiërs, zijn de nieuwe zwarten"

“Mensen merken ons eindelijk op.” De Britse acteur met Indiase roots Kunal Nayyar, beter bekend als Rajesh Koothrappali uit de Amerikaanse hitserie "The Big Bang Theory", ziet eindelijk zijn collega-acteurs uit India kansen krijgen op de Amerikaanse televisie. "We maken er vaak grappen over, maar eigenlijk zijn wij de nieuwe zwarten", aldus Nayyar.

Nayyar is een van de hoofdpersonages van "The Big Bang Theory", een komische serie rond vier nerd-vrienden en hun bloedmooie blonde vriendin Penny die wekelijks 14 miljoen kijkers aan de Amerikaanse tv kluistert. De serie wordt daar nu al de nieuwe "Friends" genoemd. Nayyar speelt de rol van astrofysicus Raj(esh) Koothrappali, die in de aanwezigheid van meisjes compleet dichtklapt, maar eens hij alcohol achter de kiezen heeft, verandert in een soort womanizer.

De wereld bekijken door onschuldige ogen

Elf jaar geleden verhuisde Kannyar naar de Verenigde Staten om er economie te studeren. Om vrienden te maken, sloot hij zich aan bij een toneelgroep. Nadat hij zijn diploma in Portland behaald had, verhuisde hij opnieuw, nu naar Philadelphia, waar hij zich voor honderd procent op het acteren concentreerde.

"Nu merk ik dat onze gemeenschap meer en meer kansen krijgt. Steeds meer Amerikaanse series weten ons te vinden. Voor mij is dat makkelijk om bij te houden, want ik ken vrijwel alle Indiase acteurs hier. Wel wordt de Indiase gemeenschap in de VS almaar groter. Het is een gemeenschap die zeer dominant aanwezig is, zowel financieel als cultureel", aldus de 29-jarige acteur in de Britse krant Metro.

Zelf ziet hij nauwelijks gelijkenissen tussen zichzelf en Koothrappali. Nayyar: "Ik ben geen genie, ik kan met vrouwen praten zonder dronken te zijn, ik ben niet verlegen en ik ben zeer open. Daarom is het leuk om Raj te spelen, want hij bekijkt de wereld door heel onschuldige ogen en daar kan ik van genieten."

Nayyar studeerde in 2006 af met een mastersdiploma "acteren" aan de Temple universiteit in Philadelphia en kreeg een jaar later een rol in "The Big Bang Theory". "Ik heb heel veel geluk gehad", besluit hij. Zijn personage Koothrappali werd intussen onsterfelijk door de quote: "Excuse me, but I don't think Penny is out of line at all. You don't own her. It's like my girl Beyonce says: If you like her, you should've put a ring on it."

lees ook