Afghaanse gouverneur komt om bij aanslag

In het noorden van Afghanistan zijn de gouverneur van de provincie Kunduz en minstens 14 anderen omgekomen bij een aanslag op een moskee in Taloqan. Bij de ontploffing tijdens het vrijdaggebed vielen ook minstens 20 gewonden.

Gouverneur Muhammad Omar wordt beschouwd als een vertrouweling van president Hamid Karzai. Hij had al verschillende aanslagen overleefd. Vorig jaar nog is zijn broer vermoord door de taliban. Het is nog niet duidelijk of de aanslag van vanmiddag een zelfmoordaanslag was. 

Gisteren was het negen jaar geleden dat de Amerikanen Afghanistan binnenvielen om er Al Qaeda en het talibanregime aan te pakken. Ze konden de taliban weliswaar van de macht verdrijven, maar vooral het laatste jaar lijken de Amerikanen, de NAVO en hun bondgenoot Karzai hun greep helemaal te verliezen. Zelfs in het noorden van het land, waar het tot nu toe relatief rustig was, lijkt de toestand nu ook te destabiliseren.