Bart De Wever moet "verduidelijken"

De koning heeft Bart De Wever (N-VA) gevraagd een verduidelijkingopdracht van tien dagen te vervullen met de zeven partijen die rond de tafel zaten, om de standpunten dichter bij elkaar te brengen.

De koning heeft Bart De Wever belast met een "verduidelijkingopdracht". Bart De Wever moet proberen om de zeven partijen die rond de tafel zaten dichter bij elkaar te brengen over vier concrete thema's: Brussel-Halle-Vilvoorde, de herfinanciering van Brussel, de bevoegdheidsoverdrachten aan "de gefedereerde entiteiten" (de deelstaten) en tot slot de financieringswet met inbegrip van de verduidelijking van de gevolgen.

De Wever moet nu als winnaar van de verkiezingen zijn verantwoordelijkheid opnemen. Uitgerekend hij had deze week de stekker uit de onderhandelingen getrokken. De N-VA-voorzitter moet op 18 oktober verslag uitbrengen bij de koning.

Liberalen worden niet aan boord gehesen

Opmerkelijk is dat in de mededeling van het paleis ook een expliciete timing staat aangegeven. Bart De Wever krijgt tien dagen de tijd om zijn verduidelijkingopdracht te vervullen. De liberalen worden niet betrokken worden bij de onderhandelingen, nochtans iets wat de N-VA wilde.

Er bleek vandaag eerst nog onenigheid te zijn tussen de PS en de N-VA over wie nu het heft in handen moest krijgen. De Franstalige partijen stonden wantrouwig tegenover N-VA-voorzitter Bart De Wever en schoven de voormalige voorzitter van de Vlaamse socialisten, Johan Vande Lanotte, naar voren. De N-VA zag in Vande Lanotte echter een verlengstuk van de PS.