Gehavende tanker wordt naar haven gesleept

De tanker die vanmorgen gehavend werd bij een aanvaring voor de Bretoense kust, wordt nu door een sleepboot naar een Franse haven gesleept. Hoewel het tankschip geraakt is, zijn er geen lekken en er is nog geen vervuiling opgetreden.

De tanker YM Uranus is geladen met 6.000 ton pyrolysebenzine, een licht ontvlambaar aardolieproduct dat een grote hoeveelheid benzeen bevat. Benzeen is kankerverwekkend. Volgens een woordvoerder van de rederij is er geen onmiddellijk gevaar voor milieuvervuiling.

Aanvankelijk had de Britse omroep BBC gemeld dat de tanker aan het zinken was, maar dat bericht bleek voorbarig. Voorlopig is er geen reden voor ongerustheid, de weersomstandigheden zijn ook goed. 

De dertien bemanningsleden bleven ongedeerd en zijn geëvacueerd met een Franse helikopter.

Volgens Ouest-France is de YM Uranus eigendom van Yilmar Shipping, een Turkse maatschappij met zetel in Istanbul. Het bedrijf baat 13 schepen uit. De YM Uranus is sinds november 2008 in dienst en vaart onder Maltese vlag. De tanker was op weg van Porto Marghera, in Italië, naar Amsterdam.