Is de hamburger de nieuwe heroïne?

Een moeder maakt eerst de heroïne en dan haar kind klaar om hem een heroïne-injectie te geven. Uiteindelijk blijkt de heroïneshot een beet in een hamburger te zijn. Met als boodschap: "U zou uw kinderen toch nooit injecteren met rotzooi, waarom geeft u het hen dan wel als voedsel?"

Het filmpje wil via het internet ouders bewust maken van de verantwoordelijkheid die ze zelf dragen in de problematiek van zwaarlijvigheid bij kinderen. De reacties op het filmpje zijn zeer uiteenlopend: van gedurfd en subliem tot beschamend en ronduit belachelijk. Ook is vaak te lezen dat een hamburger niet per definitie junkfood is.

Henry Motteram, manager bij Precinct Studios dat het filmpje maakte, verdedigt de insteek als volgt: "Ouders moeten zich ervan bewust zijn dat, wanneer hun kinderen zwaarlijvig worden, het meer dan waarschijnlijk aan henzelf ligt. Om welke reden dan ook negeren vele ouders de vroege signalen die kunnen leiden tot zwaarlijvigheid en slagen ze niet in hun plicht het probleem op de juiste manier aan te pakken. Ik hoop dat dit filmpje deze problematiek onder de aandacht brengt en dat mensen er tenminste over gaan praten."

Bij de keel grijpen

Dat is de makers dan uiteindelijk gelukt. Joseph LaMountain, een leerkracht communicatie aan de universiteit van Georgetown: "Wellicht is de vergelijking van heroïne met hamburgers met het haar getrokken. Maar daar gaat het juist om. Wanneer zo’n filmpje je niet onmiddellijk bij de keel grijpt en je niet onmiddellijk emotioneel doet reageren, dan heeft de boodschap niet gewerkt. Men kan dan wel zeggen dat men van deze aanpak niet houdt, toch zal men het filmpje herinneren de volgende keer men een ongezond uitziende jongen een hamburger zien eten."

Toch is de combinatie heroïne-hamburger niet volledig onterecht. In april van dit jaar verklaarde obesitasonderzoekster Chantal Nederkoorn, verbonden aan de universiteit van Maastricht, nog aan de Nederlandse krant De Pers: "Vet en zoet voedsel wakkeren het beloningssysteem in onze hersenen aan, net als drugs doen. Als je dikke mensen plaatjes van lekker eten laat zien, kleuren allerlei gebieden op in hun hersenen. Net als bij een heroïneverslaving. En afkicken van hamburgers is minder makkelijk dan afkicken van heroïne."

lees ook