N-VA scoort nog 4,8 procent hoger dan in juni

Als het vandaag verkiezingen zouden zijn, wordt de N-VA veruit de grootste partij in Vlaanderen. Dat blijkt uit een peiling van de VRT en De Standaard. De partij van Bart De Wever verankert met 33 procent stevig haar leiderspositie. Vooral Vlaams Belang incasseert klappen en duikt voor het eerst in jaren onder de 10 procent.

Niet minder dan 33 procent van de ondervraagden zou vandaag zijn stem geven aan de N-VA. Dat is een vooruitgang van 4,8 procent tegenover de verkiezingen in juni van dit jaar, toen de partij al een zeer sterke 28,2 procent scoorde. De N-VA weet dus haar leiderspositie nog meer te verzilveren, ondanks de moeizame regeringsonderhandelingen. Of dankzij, want alle partijen die betrokken zijn bij de onderhandelingen lijken te worden beloond voor hun inspanningen, zij het niet allemaal zo gul als de N-VA.

CD&V blijft de op een na grootste partij met 18,1 procent, een kleine winst van 0,5 procent tegenover juni. Ook de SP.A tekent wat winst op, de partij gaat er met 1,6 procent op vooruit en blijft met 16,6 procent de op 2 na grootste partij. Ook de groenen winnen lichtjes: ze springen 0,7 procent vooruit tot 7,8 procent.

Afwezigen aan onderhandelingstafel verliezen

Grote verliezer van deze peiling, met 9,6 procent, is Vlaams Belang. De partij tekent een verlies op van 3 procent en duikt onder de psychologische grens van de 10 procent.  

Het verlies van Lijst Dedecker is minder groot, -1,2 procent, maar ook die partij kalft daarmee wel voort af en raakt met 2,5 procent mijlenver verwijderd van de kiesdrempel. De hoogdagen van Lijst Dedecker lijken voorgoed voorbij.

Open VLD blijft ook in het kamp zitten waar de klappen worden uitgedeeld. De liberalen verliezen 1,6 procent en stranden op 12,4 procent. De heibel in het Antwerpse gemeentebestuur over Oosterweel speelt de liberalen mogelijk parten.

N-VA kalft centrum- en extreemrechts af

De bomen lijken wel tot in de hemel te groeien voor de N-VA. De partij heeft dan ook een zeer breed kiezerspotentieel. Van alle ondervraagden kan 50,1 procent zich inbeelden ooit op die partij te stemmen. 57 procent van hen zegt een voorkeur te hebben voor de N-VA. Daarmee is ze de partij die haar potentieel het best weet te verzilveren.

Grote troef van de N-VA is dat de partij rekruteert bij alle partijen, al spint ze het meest garen bij de kiezers van centrum- en extreemrechtse partijen.  De winst van de N-VA gaat in de eerste plaats ten koste van Open VLD, Vlaams Belang en Lijst Dedecker, die hun kiezersaantal- en potentieel zienderogen zien afkalven. Kiezers van die drie partijen - en CD&V - zien in de N-VA een eerste alternatief, als ze in het stemhokje staan.

  • 1.014 ondervraagden
  • peiling afgenomen tussen 20 september en 5 oktober
  • herwegingsprocedure: per provincie (geslacht, onderwijsniveau, beroep en uitslag federale verkiezingen 2010)