Nieuw strategisch concept voor de NAVO

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen heeft het nieuwe strategische concept van de alliantie voorgesteld. Die "NAVO 3.0" zal midden november worden voorgelegd op de NAVO-top in Brussel.

Volgens topman Rasmussen (foto) moet het nieuwe strategische concept de alliantie klaar moeten maken voor de uitdagingen van de 21e eeuw. De eerste versie van de NAVO was die van de Koude Oorlog, de tweede die van de vredesoperaties in de Balkan en Afghanistan.

Rasmussen pleit nu voor een derde versie van de NAVO, die flink gemoderniseerd moet worden. Zo wil hij militair apparaat aanpassen aan nieuwe uitdagingen zoals terreur, langeafstandsraketten en cyberoorlog.

De NAVO moet in de toekomst ook steeds meer samenwerken met andere grote machten zoals China, India, Zuid-Korea en Australië. Volgens Rasmussen wordt de alliantie het centrale platform voor wereldoverleg over veiligheid.

Het nieuwe concept zal midden november worden voorgelegd op de NAVO-top. Rasmussen waarschuwt de Europese landen wel om niet te veel te snoeien in de defensiebudgetten.