Nu al zeven doden door milieuramp in Hongarije

In het westen van Hongarije zijn opnieuw twee lichamen ontdekt van mensen die omgekomen zijn bij de recente dijkbreuk. Hongarije vraagt internationale hulp om de giftige modder op te ruimen die eerder deze week is gelekt uit een reservoir in het stadje Ajka. De rode smurrie heeft een gebied van zo'n 40 vierkante kilometer overspoeld.

In het westen van Hongarije zijn opnieuw twee lichamen van slachtoffers van de milieuramp ontdekt. Daardoor is het aantal doden nu al opgelopen tot zeven. Er zijn ook honderden mensen gewond.

De omvang van de milieuramp is te groot voor de Hongaarse autoriteiten. In het gebied dat overspoeld is, kunnen de inwoners niet meer terugkeren. Minister van Milieu Zoltan Illes bevestigt dat de rode modder een hoge concentratie aan zware metalen bevat en kanker kan veroorzaken.

Als het gif doordringt tot het grondwater, zijn de ecologische gevolgen op lange termijn enorm. Maar nu het in de streek is opgehouden met regenen, dreigt de modder op te drogen en tot giftige stof te transformeren dat de luchtwegen kan binnendringen.

Tot nu toe lijkt het gif dat in de Donau is terechtgekomen niet echt veel schade aan te richten, op enkele dode vissen na. De autoriteiten in Kroatië, Servië en Roemenië houden de waterkwaliteit van Donau nauwlettend in de gaten.

Intussen gaat de opruimactie door, zij het moeizaam. Volgens premier Viktor Orbán gaat het om de grootste milieuramp ooit in Hongarije.