Peking noemt Nobelprijskeuze "obsceen"

Zoals verwacht reageert de Chinese overheid verbolgen op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de dissident Liu Xiaobo.

Vorige maand had Peking al gewaarschuwd dat de toekenning van de prijs aan Liu Xiaobo niet zonder gevolgen zou blijven. Nu het zo ver is, handhaaft de Chinese overheid de harde toon.

Peking spreekt zelfs over "een obsceniteit" en stelt dat de keuze voor Liu ingaat tegen de principes die aan de basis liggen van de Nobelprijs voor de Vrede. De regering omschrijft Liu ook als "een crimineel die de Chinese wetten overtreden heeft".

Hoe dan ook waarschuwt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat de relaties tussen Peking en Noorwegen gevolgen zullen ondervinden van de toekenning. Wat die gevolgen zullen zijn, is nog niet duidelijk.

De Nobelprijs voor de Vrede wordt toegekend door een comité van vijf prominenten die gekozen worden door het Noorse parlement. Het Nobelprijscomité legde in zijn verklaring bij de keuze voor Liu dat er een duidelijk verband is tussen mensenrechten en vrede.

In '89 was Peking al eens erg boos toen de Nobelprijs voor de Vrede werd toegekend aan de Tibetaanse boeddhistische leider dalai lama die in ballingschap leeft.

China censureert het nieuws

Meteen na het bekendmaken van de keuze voor Liu Xiaobo heeft zijn vrouw Liu Xia (foto) erg enthousiast gereageerd. De vrouw  zegt dat ze dolgelukkig is en hoopt dat de regering haar man nu snel zal vrijlaten.

Kort daarop kreeg de pers evenwel geen toegang meer tot de vrouw en werden journalisten weggehouden van haar appartement. De buurt is door de politie afgezet.

In China zijn overigens buitenlandse tv-zenders zoals BBC en CNN een tijdlang geblokkeerd, net als een aantal internetsites. Blijkbaar wil de overheid vermijden dat er te veel aandacht naar de Nobelprijswinnaar zou gaan.

Veel Chinezen kennen overigens Liu Xiaobo niet erg goed of geven de indruk hem niet te kennen uit vrees voor gevolgen.