Populariteit De Wever kent geen grenzen

N-VA-voorzitter Bart De Wever is met verve de meest populaire politicus in Vlaanderen. De Wever krijgt bijna de helft van de stemmen achter zich in de peiling van de VRT en De Standaard. Hij loopt daarmee nog wat verder uit op Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V).

48 procent van de ondervraagden kan zich inbeelden voor Bart De Wever te stemmen. Daarmee is hij veruit de meest populaire Vlaamse politicus. Kris Peeters volgt op twee met 40 procent. Frank Vandenbroucke (SP.A) sluit de top drie af met 35 procent.

Aftredend premier Yves Leterme (CD&V) is een van de verrassingen in deze poppoll: hij springt zowaar van de 8e naar de 4e plaats en verschalkt daarmee Johan Vande Lanotte (SP.A), die van 6 naar 5 wipt, Inge Vervotte, die van 5 naar 7 zakt, en Alexander De Croo (Open VLD), die van 7 naar 6 schuift.

Nieuwe namen die werden opgenomen in deze poppoll zijn Hilde Crevits (CD&V) en Freya Van den Bossche (SP.A). Beiden schoppen het meteen tot in de top tien: Crevits komt binnen op 8, Van den Bossche op 10.

Siegfried Bracke (N-VA) blijft intussen de 11e plaats verdedigen. Daarmee is hij de op 1 na populairste N-VA'er, voor partijgenoot Geert Bourgeois, die we op 15 terugvinden.

Opvallende daler is Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker - foto). Hij maakt een fikse duik van 13 naar 23 en lijkt daarmee dezelfde weg op te gaan als zijn partij.

Groen!-voorzitter Wouter Van Besien gaat dan weer de omgekeerde weg op. Bij de vorige peiling was zijn ster nog tanende, maar nu zit hij in de lift: hij stijgt van 29 naar 21. Dat dankt hij mogelijk aan zijn betrokkenheid bij de regeringsonderhandelingen en uitnodigingen bij de koning.

Top tien politici

  1. Bart De Wever N-VA)
  2. Kris Peeters (CD&V)
  3. Frank Vandenbroucke (SP.A)
  4. Yves Leterme (CD&V)
  5. Johan Vande Lanotte (SP.A)
  6. Alexander De Croo (Open VLD)
  7. Inge Vervotte (CD&V)
  8. Hilde Crevits (CD&V)
  9. Bruno Tobback (SP.A)
  10. Freya Van den Bossche (SP.A)

Bart De Wever for premier

Wie moet de volgende premier van ons land worden? Bart De Wever ziet die eer graag gaan naar PS-voorzitter Elio Di Rupo, maar de Vlaming volgt hem daarin niet. Een op de drie ondervraagden (33 procent) vindt dat De Wever zelf die taak op zich moet nemen. 21 procent kiest voor Di Rupo.

Er is nog redelijk wat steun voor ex-premier Guy Verhofstadt (Open VLD): 16 procent ziet in hem een uitstekende kandidaat-premier. Aftredend premier Yves Leterme (CD&V), daarentegen, maakt niet zo'n beste beurt: slechts 9 procent wil dat hij zijn job voortzet. Hij wordt nipt gevolgd door Johan Vande Lanotte (SP.A), wiens kandidatuur nog 7 procent steun krijgt.

MR-voorzitter Didier Reynders en CDH-voorzitter Joëlle Milquet gaan beiden met 1 procent lopen.