Studente gooit bedgeheimen te grabbel

Het begon als een grap tussen vrienden, maar die grap is nu danig uit de hand gelopen. Karen Owen, studente aan de Duke University in Durham, North Carolina, pende haar seksuele belevenissen met medestudenten, allemaal sportieve jocks, neer in een lijvig rapport, inclusief evaluatie van de bedprestaties van de jongens. Dat rapport, met foto’s en namen van de participerende jongens, verzeilde nu op het internet. En dat veroorzaakte ophef.

Owen schreef haar ervaringen met dertien studenten neer in een zeer gedetailleerd rapport van 42 bladzijden met als titel "Een opvoeding die verder gaat dan het klaslokaal". Zo geeft ze ook scores aan hun bedprestaties, op basis van onder andere hun creativiteit, uiterlijk, entertainmentwaarde en uithoudingsvermogen. De scores zijn op 10 en variëren van 1 tot 10,25.

De studente omschrijft haar proefkonijnen als "subjects" en zegt over hen: "Zij die bij naam genoemd worden zijn dat soort mensen die iedereen wil zijn of met wie iedereen wil samen zijn. Noem ze tophonden of zo."

Nadat ze haar bevindingen had gemaild naar een paar vrienden, ging de bal aan het rollen en geraakten haar bevindingen wereldwijd bekend.

Owen, die nu afgestudeerd is, was aanvankelijk vrij trots op hetgeen ze gerealiseerd had. Zo liet ze opmerken dat "ze een paar fantastische verhalen had voor haar kleinkinderen". Toch heeft ze intussen laten weten dat "het haar spijt dat de gegevens op het internet beland zijn en dat ze nooit de bedoeling heeft gehad iemand op de lijst bewust schade te berokkenen."

"Online is er geen privacy"

In The Duke Chronicle reageerde een collega-studente van Owen: "Waarom moeten we Karen Owen feliciteren voor het onderwerpen van mannen aan dezelfde pesterijen waartegen vrouwen zich jarenlang hebben moeten verzetten?"

De onthullingen op de universiteitscampus komen vrij ongelegen voor de Duke University. In maart 2006 kwam de universiteit immers in opspraak na een seksschandaal waarbij drie studenten aangeklaagd werden voor verkrachting. De klacht werd later ingetrokken. "Dit is echt het laatste wat deze school nodig heeft", klinkt het.

Door deze affaire is opnieuw de discussie over privacy en het internet opgelaaid. Internetspecialiste Donna Rice Hughes zegt in het Amerikaanse praatprogramma Today Show: "Jongeren denken nog altijd dat ze onoverwinnelijk zijn, dat ze alles ongestraft kunnen. Maar ze moeten zich ervan bewust blijven dat alles wat ze online zetten, ook al is het maar bedoeld voor een paar mensen, door te kopiëren en te plakken wereldwijd kan verspreid worden. Het probleem is dat eens die bal aan het rollen is, er nauwelijks een weg terug is."

"We moeten onze kinderen leren na te denken vooraleer ze iets via het internet versturen. Van jongs af aan moeten we ze leren verantwoordelijk om te gaan met dit medium. Want er is geen privacy online", besluit ze.

Voorlopig zijn er geen officiële klachten tegen Owen ingediend.

lees ook