Studente met roze mini-jurk wint rechtszaak

De toen 20-jarige studente Geisy Arruda haalde vorig jaar het wereldnieuws nadat de universiteit waar ze toerisme studeerde haar had weggestuurd. De reden was dat ze naar de lessen was gekomen in een erg kort roze jurkje. "Onterecht", vond Arruda. Ze stapte naar de rechter en kreeg daar nu gelijk.

Toen Arruda zich in oktober 2009 naar de lessen begaf in een roze mini-jurk begonnen verschillende studenten haar voor "hoer" uit te schelden. De situatie liep zodanig uit de hand dat ze er enkel met behulp van een witte jas en onder politiebegeleiding in slaagde de campus van de Bandeirante universiteit in Sao Paolo te ontvluchten (zie filmpje beneden). Ze werd vervolgens van school gestuurd omdat "ze geen respect had voor ethische principes, academische waardigheid en moraliteit door uitdagende en onaangepaste kleding te dragen". Later, na algemeen protest, kwam de school op haar beslissing terug.

Het bracht Arruda wereldwijde faam: ze verscheen in praatprogramma’s op televisie, lanceerde haar eigen kledinglijn, deed mee aan een realityprogramma en mocht als eregaste dansen tijdens carnavalsoptochten (zie foto links). In tussentijd daagde ze de Bandeirante universiteit voor de rechter in de hoop een schadevergoeding uit de brand te slepen.

Afgelopen woensdag oordeelde de rechtbank dat de universiteit aan Arruda een schadevergoeding van 17.000 euro moet betalen. Een van Arruda’s advocaten zei tevreden te zijn met de uitspraak, maar liet ook weten dat Arruda hoopte op een veelvoud van het toegekende bedrag. Volgens de rechtbank is het bedrag nochtans hoog genoeg "voor de geleden schade, zonder dat de betrokken universiteit daardoor financieel in de problemen wordt gebracht".

lees ook