Torfs: "Willen liberalen niet uitsluiten"

CD&V wil de liberalen niet uitsluiten bij nieuwe politieke onderhandelingen. Dat heeft senator Rik Torfs (CD&V) gezegd op de RTBF-radio. Hij toonde zich ook een hevig tegenstander van nieuwe verkiezingen.

De voorbije weken solliciteerde MR-voorzitter Didier Reynders openlijk naar een plaatsje aan de onderhandelingstafel. Maar het opvrijen van N-VA-collega Bart De Wever schoot vooral de onderhandelaars van PS, CDH en Ecolo in het verkeerde keelgat. Zij willen de liberalen liever niet betrekken bij de gesprekken, ook al omdat ze vrezen voor de eenheid in de Waalse regering.

CD&V-senator Rik Torfs wil een samenwerking met de liberalen echter niet uitsluiten. "Het lijkt me toch een beetje moeilijk om al tegen iemand te zijn voor de onderhandelingen zijn gestart", zei Torfs op Matin Première. "Wij hebben geen uitgesproken mening over de liberalen, maar ik heb de indruk dat er binnen de N-VA toch een aantal mensen zijn die het niet zien zitten om met de 7 huidige partijen samen te zitten. Het zal ook makkelijker zijn om uit de crisis te raken wanneer er geen exclusieven worden gesteld."

Torfs las vanmorgen ook dat Johan Vande Lanotte (kleine foto) in de Vlaamse pers naar voren wordt geschoven als ontmijner. "Een sympathieke man", zei Torfs laconiek. "Maar op het einde zal toch blijken dat je niet rond Bart De Wever heen kan. Hij is misschien niet de enige man die de crisis kan oplossen, maar hij is wel de hoeksteen van een toekomstig akkoord." En bovendien moeten de Franstaligen volgens Torfs niet hopen dat er een breuk komt tussen de Vlaamse partijen. "Wij staan op 1 lijn met de N-VA."

Torfs durft wel niet meer te zeggen hoe lang het nog zal duren vooraleer er een akkoord is. "In de peilingen gaan de N-VA en de PS, 2 partijen die er maar niet in slagen om een akkoord te bereiken, erop vooruit. Blijkbaar is het een morele kwaliteit om geen compromis te vinden. Nieuwe verkiezingen houden zou er in elk geval over zijn. Het is immers de taak van politici om oplossingen te vinden. We mogen onze tijd nemen, maar opgeven is uit den boze. Alleen God weet hoe lang het nog zal duren."