Unieke expo met werk van Gossaert in New York

In het Metropolitan Museum in New York is een expo met bijna honderd werken van de Vlaamse renaissanceschilder Jan Gossaert geopend. "Het is uitzonderlijk dat zoveel werken van Gossaert samengebracht werden", aldus curator Stijn Alsteens.

Jan Gossaert is niet meteen de bekendste renaissanceschilder, maar het werk van de Vlaamse kunstschilder is van een bijzonder hoge kwaliteit.

"Jan Gossaert is verrassend vernieuwend voor zijn tijd. Zijn werk is buitengewoon mooi en zijn doeken zijn heel onconventioneel", aldus Maryan Ainsworth, de curator van de expo. Jan Gossaert maakte zijn belangrijkste werk in de eerste helft van de 16e eeuw.

Het werk van de schilder raakte door de jaren heen verspreid over de hele wereld, wat het erg moeilijk maakte om deze expo samen te stellen. "Er zijn weinig verzamelingen waar meer dan vijf werken van Gossaert in te vinden zijn. Daarom is het uitzonderlijk dat er voor deze expo bijna 100 werken van de schilder samengebracht zijn", meldt curator Stijn Alsteens.

In de aanloop naar de tentoonstelling in New York werd een origineel werk van Jan Gossaert ontdekt in de kelders van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. "Stukje voor stukje hebben we het doek blootgelegd. Het KMSKA was heel lijk met de ontdekking", besluit Maryan Ainsworth.