Veiligheidsadviseur van Obama stapt op

In de Verenigde Staten zal generaal James Jones ontslag nemen als nationale veiligheidsadviseur van president Barack Obama. Eerder was Jones al opperbevelhebber van de NAVO.

Het nieuws is bekendgemaakt door bronnen in het Witte Huis. Later op de dag zal president Barack Obama het ontslag officieel bekendmaken tijdens een plechtigheid in Washington. Jones zou worden opgevolgd door zijn adjunct Tom Donilon. Het ontslag komt overigens niet geheel onverwacht, want bij zijn aantreden had generaal Jones overigens al laten doorschemeren dat hij wellicht slechts een halve ambtstermijn onder president Obama zou aanblijven.

Generaal Jones is een veteraan van operaties in Vietnam, Irak en Bosnië. Hij was een tijdje commandant van het korps Marines en was tussen 2003 en 2006 opperbevelhebber van de NAVO. Nadien ging hij met pensioen, maar twee jaar geleden haalde president Obama hem binnen als nationale veiligheidsadviseur.

In die functie was hij de belangrijkste adviseur van de president inzake veiligheid en defensie. Hij zou een belangrijke rol gespeeld hebben in de beslissing om de troepen in Afghanistan te versterken, bij de terugtrekking uit Irak en de toenadering tot Rusland.

De nationale veiligheidsadviseur werkt overigens in het Witte Huis en staat los van de departementen van Defensie en Buitenlandse Zaken. Hij of zij staat veelal in de schaduw, maar kan wel veel invloed uitoefenen. Bekende voorgangers van Jones waren onder meer Henry Kissinger en generaal Colin Powell.