Vlaamse regering ontziet kandidaat-bouwers

Wie een bouwgrond mét een nieuwbouwwoning of een appartement bij een bouwbedrijf koopt, dreigde daar vanaf januari mogelijk heel wat meer voor te moeten betalen wegens de dubbele belasting op die bouwgrond. Maar de Vlaamse regering beslist nu om ter compensatie de registratierechten op de bouwgrond te schrappen.

Momenteel int Vlaanderen 10 procent registratierechten op de bouwgrond en int de federale overheid 21 procent btw op de woning zelf. Op bevel van Europa moest België echter ook 21 procent btw innen op de bouwgrond. Die wet werd vorig jaar ondertekend en wordt op 1 januari van kracht.

Om te vermijden dat bouwlustigen twee keer belasting moeten betalen op eenzelfde bouwgrond, zowel btw als registratierechten, is nu beslist om de registratierechten af te schaffen. Dat betekent dat kandidaat-bouwers vanaf januari slechts 11 procent meer zullen betalen voor hun bouwgrond in plaats van 21 procent.

Wallonië had dat eerder al gedaan, maar Vlaanderen tot nu toe niet omdat het compensaties eiste van de federale overheid voor de gemiste inkomsten. Door de politieke crisis staan de onderhandelingen tussen de Vlaamse en de federale overheid echter op een laag pitje.

De Vlaamse regering blijft praten met de federale regering om een deel van de btw-heffing te krijgen ter compensatie.

De bouwbedrijven klaagden echter steen en been. Zij zeiden dat ze kopers geen exacte kostenberekening konden geven. Volgens Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA) komt er nu in elk geval meer duidelijkheid voor kandidaat-bouwers.