Westen is tevreden met Nobelprijs voor Liu

Zowat alle westerse landen reageren verheugd op de keuze van Liu Xiaobo als Nobelprijswinnaar voor de Vrede.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Liu Xiaobo gefeliciteerd met zijn Nobelprijs voor de Vrede. Volgens Obama moet na de economische vooruitgang van China er nu ook een aanpassing van de politieke situatie volgen. Obama vraagt ook dat China de dissident Liu nu vrijlaat uit de gevangenis.

DeVolgens EU-Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso staat Liu Xiaobo niet enkel symbool voor de waarden van het Nobelcomité en Europa, maar ook voor de waarden van de hele wereld. Opvallend is wel dat Barroso niet expliciet opriep tot de vrijlating van Liu.

De Franse en Britse regeringen juichen de keuze voor Liu Xiaobo toe en zien in hem een moedig strijder voor de mensenrechten. Zij hebben Peking wel gevraagd om Liu nu vrij te laten. Parijs en Berlijn waarschuwen China er ook voor om geen sancties te nemen tegen Noorwegen. China had daar eerder mee gedreigd. Het land onderhandelt op dit ogenblik over een handelspact met Noorwegen.

Ook Navi Pillay, de hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, reageert verheugd op de Nobelprijskeuze. Volgens haar is de prijs een overwinning voor iedereen in China die opkomt voor de mensenrechten.

Een opmerkelijke oproep van steun is er ook van de Tibetaanse boeddhistische leider dalai lama (foto), zelf Nobelprijswinnaar voor de Vrede in '89. Hij roept de Chinese overheid op om Liu nu vrij te laten en spreekt over een flinke opsteker voor wie in China hervormingen wil. Ook de Taiwanese president Ma Ying-jeou heeft felicitaties gestuurd naar Liu Xiaobo.