"De Wever moet discreet en in de diepte werken"

SP.A-voorzitter Caroline Gennez hoopt dat N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn verduidelijkingsopdracht "discreet en achter de schermen" uitvoert en "stopt met de verwijten", een sneer naar de uitspraak van De Wever dat hij de SP.A niet vertrouwt. CD&V en Groen! zijn bereid "constructief" mee te werken met De Wever.

"Het is voor ons vooral belangrijk dat De Wever die opdracht au sérieux neemt, want het is duidelijk dat de mensen vooruitgang én een regering willen", reageert Gennez. "Hij moet in alle discretie en in de diepte werken en focussen op de inhoud. De SP.A zal zoals steeds constructief rond de tafel komen met een positieve wil om te slagen."

Maar Gennez voegt er een duidelijke waarschuwing aan toe: "Zo'n opdracht voer je niet uit door verwijten naar andermans hoofd te slingeren". Daarmee reageert ze op de uitspraak van De Wever in Gazet van Antwerpen dat hij de SP.A niet vertrouwt. "Je brengt echt geen oplossing dichterbij door naar elkaar uit te halen en ik roep iedereen op om hetzelfde te doen."

"De SP.A heeft trouwens al vijf staatshervormingen gerealiseerd met concrete en verregaande voorstellen en twee maanden geleden hebben wij al opgeroepen om onze voorstellen op elkaar af te stemmen en daarmee naar de Franstaligen te trekken. Ik roep de grootste Vlaamse partij op om daaraan mee te werken."

"Bereid en beschikbaar"

CD&V toont zich bereid om mee te werken met De Wever, ook al was hij het die de stekker uit de onderhandelingen trok.

"Dat kan misschien raar overkomen, maar anderzijds heeft De Wever gezegd dat we voort moesten onderhandelen en dat hij beschikbaar was, het lijkt me dus logisch dat hij die opdracht gekregen heeft", zegt interim-voorzitter Wouter Beke.

"We hebben ons na de verkiezingen loyaal en constructief opgesteld, en we blijven bereid en beschikbaar", aldus nog Beke.

"Het zal lukken omdat het moet lukken

"Het was onze vraag dat Bart De Wever een verantwoordelijkheid kreeg en we hopen zeer oprecht dat deze opdracht lukt, want ik denk dat veel mensen hopen op een snelle oplossing voor de communautaire problemen", zegt Van Besien.

De Groen!-voorzitter denkt daarom dat Bart De Wever zal slagen in zijn verduidelijkingsopdracht. "Het zal lukken, denk ik, omdat het moet lukken. Omdat er niet veel alternatieven zijn buiten nieuwe verkiezingen. En daar zit niemand op te wachten", zegt hij.

Van Besien voegt er nog aan toe dat Bart De Wever de partijen heeft gevraagd om discreet te zijn over de inhoud van de gesprekken of over de evolutie van De Wevers opdracht. "Dat zullen we met plezier doen", zegt Van Besien.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is geen grote fan van de groene partijen en heeft al laten verstaan dat hij liever de liberalen bij het overleg betrekt. Dan zouden Groen! en Ecolo van de onderhandelingstafel verdwijnen. "We zullen wel zien, hé", zegt Van Besien.

"We hebben al gezegd dat we niet denken dat het een grote meerwaarde zou zijn als de liberalen erbij worden gehaald", aldus Van Besien. "In de eerste plaats omdat onderhandelen over een splitsing van BHV met Olivier Maingain (van het FDF dat deel uitmaakt van de MR, red.) ons geen sinecure lijkt. Daar liggen de standpunten pas mijlenver uit elkaar."