"We moeten nog een tandje bos bijsteken"

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) erkent dat de doelstelling om bossen bij te planten, niet gehaald wordt. Uit cijfers van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen blijkt dat elke dag een bos ter grootte van 1,5 voetbalveld verdwijnt.

De Vlaamse regering had nochtans beloofd om 10.000 hectare bij te planten. "Op die belofte wachten we nu al 16 jaar", zegt Bert De Somviele van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen. "Maar als je bedenkt dat we netto aan het ontbossen zijn, dan weet je meteen dat de doelstelling niet zal gehaald worden."

Dat er bossen verdwijnen, komt omdat de druk groot is om nieuwe gronden te vinden voor industrie of wegen, stelt De Somviele. "De Oosterweelverbinding zal bijvoorbeeld meer dan 100 hectare bos doen verdwijnen."

Minister Schauvliege erkent dat de Vlaamse regering haar eigen doelstelling om 10.000 hectare bij te planten, niet haalt tegen 2012. "We werken daar keihard aan voort en wat mij betreft, wordt er zo snel mogelijk bos bijgeplant", zegt Schauvliege. "Bijvoorbeeld in het Parkbos in Gent is er toch een doorbraak, daar kunnen we over 2 of 3 jaar 300 hectaren bos bijplanten. Dus het is niet allemaal slecht nieuws, maar het klopt dat we nog een tandje moeten bijsteken.