Britse hulpverleenster gedood in Afghanistan

Een Britse hulpverleenster die op 26 september in Afghanistan werd ontvoerd, is gedood. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. In het westen van Afghanistan zijn 4 Italiaanse NAVO-soldaten gedood toen ze in een hinderlaag terechtkwamen.

De 36-jarige hulpverleenster Linda Norgrove werkte voor de Amerikaanse hulporganisatie DAI en werd samen met 3 Afghaanse collega's ontvoerd toen ze in een konvooi van 2 wagens zaten in de provincie Kunar.

Norgrove werd door haar ontvoerders gedood op het moment dat Amerikaanse troepen een reddingsoperatie waren gestart om de hulpverleners vrij te krijgen. De Britten hadden de reddingsoperatie goedgekeurd.

Vier Italiaanse soldaten gedood

In het westen van Afghanistan zijn vier Italiaanse NAVO-soldaten gedood tijdens een aanval van rebellen op de troepen. Een vijfde soldaat raakte gewond. Hun konvooi kwam in een hinderlaag terecht in de Gulistan Vallei in de westelijke provincie Farah. De soldaten waren op de terugweg van een missie.

Italië heeft zo'n 3.400 soldaten in Afghanistan. Dat zouden er 4.000 worden tegen het einde van het jaar. Het aantal Italiaanse slachtoffers in Afghanistan staat nu op 34, waarbij er 21 slachtoffers zijn gevallen in de laatste 2 jaar van de 6 dat Italië al in Afghanistan zit.