De Wever wantrouwt de Vlaamse socialisten

N-VA-voorzitter Bart De Wever vertrouwt de SP.A niet. Dat blijkt uit een interview in Gazet van Antwerpen. "Als ik iets aan Vlaamse kant wil bespreken, sijpelt dat door naar de overkant." Het interview werd afgenomen voor hij van de koning een verduidelijkingsopdracht kreeg.

In het interview wijst De Wever erop dat er niet alleen een communautaire tegenstelling is tussen de Nederlands- en de Franstalige onderhandelaars, maar ook een links-rechts-tegenstelling.

"De belangen van de Vlaamse partijen ter linkerzijde (SP.A en Groen!, red.) liggen op het Belgische niveau", aldus De Wever. "Daar zitten hun grote partners (PS en Ecolo, red.) die hen kunnen meesleuren. Daar kunnen zij hun ticket verdienen."

Door die band met hun Franstalige zusterpartijen zijn SP.A en Groen! volgens De Wever niet voluit Vlaams geëngageerd. "Daarom is ook die Vlaamse frontforming zo heikel. Wanneer ik iets Vlaams intern wil bespreken, dreigt dat door te sijpelen naar de overkant."

De Wever geeft toe dat hij om die reden ook nauwer overleg pleegt met CD&V dan met de SP.A. "Want daar zie ik de voordelen niet van in, wel de risico's."

"We stonden lichtjaren van een akkoord"

De Wever ontkent trouwens met klem dat de onderhandelaars dicht bij een akkoord stonden. "We stonden er lichtjaren van. De Franstaligen verkondigen natuurlijk altijd het tegenovergestelde liedje, maar dat klopt gewoon niet."

De Wever is naar eigen zeggen op 1 oktober bij PS-voorzitter en preformateur Elio Di Rupo (PS) geweest om alles samen te overlopen. "Dat was dramatisch", zegt De Wever over dat bezoek. "Wat de Franstaligen wilden toestaan inzake fiscale autonomie, was anekdotisch ten opzichte van wat de Vlamingen vroegen. En hij liet ook verstaan dat er geen rek meer opzat."

De Wever verwijt Di Rupo trouwens dat hij niet echt de motor was in de onderhandelingen. "Als ik dan toch een openlijk verwijt durf te maken, dan is het dit: de laatste 25 dagen is er niets gebeurd."