Dorp geëvacueerd uit vrees voor nieuw giflek

De Hongaarse politie en het leger zijn in allerijl begonnen met de evacuatie van alle bewoners in en rond het dorpje Kolontar omdat gevreesd wordt voor nieuwe overstromingen met vergiftigd water en slib.

Maandag is een reservoir van de aluminiumfabriek in Ajka gebroken, waardoor naar schatting 700.000 kubieke meter giftig slib is vrijgekomen en naar de omringende dorpen is gevloeid. Al zeven mensen zijn gestorven door het giftige slib.

Inspectiediensten hebben vanochtend vroeg vastgesteld dat de wanden van het reservoir aan de noordkant verzwakt waren, waardoor een nieuw lek zou kunnen ontstaan. Uit voorzorg zijn toch alle overgebleven bewoners van het dorpje Kolontar, nog zo'n 800 mensen, geëvacueerd. Ze zijn overgebracht naar een sporthal en twee scholen op zo'n 8 kilometer van het dorpje. Kolontar ligt dicht bij de aluminiumfabriek en is al eens overspoeld geweest door de giftige modderstromen.

Vanmorgen zijn premier Viktor Orban, de minster van Defensie, Csaba Hende, het hoofd van de nationale politie, Jozsef Hatala, en de algemeen directeur van de antirampen-troepen, György Bakondi, aangekomen in het rampgebied.