Kim Jong-un verschijnt in het openbaar

In Noord-Korea is de vermoedelijk toekomstige leider Kim Jong-un voor het eerst aan de zijde van zijn vader Kim Jong-il in het openbaar verschenen. Dat gebeurde op de vooravond van de viering van de 65e verjaardag van de regerende Arbeiderspartij.

Kim Jong-il en zijn jongste zoon woonden een zang- en dansfestival in de hoofdstad Pyongyang bij.  Zij werden begroet door een uitbundige menigte.

Twee weken geleden werd Kim Jong-il op een partijcongres bevestigd als opperste leider van het land, maar tegelijkertijd wordt zijn jongste zoon in stelling gebracht om zijn vader op te volgen. Zo werd Kim Jong-un benoemd tot generaal en kreeg hij een aantal functies binnen de partij en de regering.

Zijn publiek optreden aan de zijde van zijn vader is een nieuw teken dat de opvolging misschien niet lang meer op zich zal laten wachten.

Morgen wordt in Pyongyang een grote militaire parade gehouden ter ere van de 65e verjaardag van de Arbeiderspartij. Volgens Noord-Koreaanse functionarissen wordt het de grootste militaire parade ooit in het land.

Opmerkelijk is bovendien dat de buitenlandse pers in grote getale is uitgenodigd. Dat is uiterst uitzonderlijk voor een land dat bekend staat als een van de meest afgesloten ter wereld. Vermoedt wordt dat die pers getuige zal zijn van een nieuw publiek optreden van Kim Jong-un aan de zijde van zijn vader.

Ook VRT-correspondent Tom Van de Weghe is in Pyongyang. Zijn eerste verslag van ter plekke kan u hierboven vinden onder de titel "beluister".