Kranten twijfelen aan De Wevers slaagkansen

De krantencommentatoren vinden de beslissing van de koning om N-VA-voorzitter Bart De Wever het veld in te sturen logisch, maar hebben zo hun twijfels over de slaagkansen. "Opdracht baadt in ambiguïteit", "velen willen hem graag plat op de buik zien gaan", klinkt het in de kranten.

Heeft De Wever kans op slagen, vraagt Paul Geudens van Gazet van Antwerpen zich af. De Wever heeft nu een verduidelijkingsopdracht, en velen zouden hem graag plat op de buik zien gaan. Dat zijn vaak dezelfden die hebben geroepen dat het onverantwoordelijk is het land in een crisis te storten. Ze hebben nu de kans om te tonen dat ze het meenden. Geven ze zich over aan wraakgevoelens en laten ze de Wever tegen de muur lopen, of zijn ze werkelijk bekommerd om de toestand van het land? Spelletjes, of constructieve gesprekken? Aan iedereen de keuze, besluit Geudens.

Eindelijk, schrijft Liesbeth Van Impe van Het Nieuwsblad. Na een week komt de koning uit bij de oplossing die altijd al de meest logische was. De Wever het veld insturen. Zijn opdracht lijkt verdacht veel op de missie van Pieters en Flahaut: met de zeven partijen tot een akkoord komen over BHV, Brussel, de financieringswet en de bevoegdheden. Ook deze missie baadt weer in ambiguïteit. Volgens de PS gaat het vooral om het herstel van het vertrouwen, volgens De Wever heeft hij wel degelijk het mandaat om met de liberalen te praten. Hoe je die twee taken combineert is voor Liesbeth Van Impe een raadsel.

Als dit maar goed afloopt, schrijft Eric Donckier van Het Belang van Limburg. Bart De Wever koninklijk verduidelijker, een cadeau is het niet. De koning speelt hoog spel door Bart De Wever toch naar voren te schuiven. De N-VA voorzitter wordt onder druk gezet om toch een Belgisch compromis te aanvaarden. Maar waarom zou hij dat doen? De peilingen geven aan dat de Vlamingen achter hem staan. Slaagt Bart De Wever niet, dan zijn nieuwe verkiezingen wellicht het enige alternatief.

De N-VA charmeert nu een op de drie Vlaamse kiezers en zet dus haar steile klim voort, stelt Guy Tegenbos in De Standaard vast. Het is een erg brede partij geworden, haar kiezerskorps is een spiegel van de Vlaamse bevolking geworden. Die snelle groei levert ook gevaren op. De partij heeft nu meer stemmen dan getraind politiek personeel om die stemmen te vertolken. De N-VA is ook een volkspartij geworden, maar de vraag is dan waar het volk heen wil? Het kiezerspubliek van de N-VA blijkt erg heterogeen te zijn. Zullen al die kiezers blijven volgen eenmaal er beleid gevoerd moet worden?

De Morgen, De Tijd en Het Laatste Nieuws laten in hun commentaren de politiek links liggen. De Morgen en De Tijd gaan dieper in op de Nobelprijs voor de Vrede, Het Laatste Nieuws over de beslissing van de Vlaamse regering om de registratierechten op bouwgronden die samen met een nieuwbouwwoning worden verkocht, af te schaffen.