Liverpool viert Lennon met beeldhouwwerk

In Liverpool is vandaag een beeld onthuld voor John Lennon. Het kunstwerk van de hand van de Amerikaan Lauren Voiers kreeg de titel "Peace and harmony". De vermoorde Lennon zou vandaag zeventig geworden zijn.

Liverpool is de geboortestad van Lennon en wilde de verjaardag van de voormalige Beatle niet vergeten. Het kunstwerk toont een wereldbol met duiven, omringd met muzikale symbolen.

"Peace and harmony" werd onthuld in aanwezigheid van Lennons eerste vrouw Cynthia (71) en hun zoon Julian (47). "We zijn hier om papa te eren en om te bidden voor de vrede", reageerde Julian. Cynthia benadrukte dat het niet nodig is om te treuren. "De tijd van te rouwen is voorbij, geniet van de vreugde die John kende en van de muziek die we van hem kregen", zei ze.

De onthulling gebeurde in aanwezigheid van 2.000 fans. Zij zongen samen met Cynthia en Julian "Give peace a chance", een van Lennons klassiekers.

Over de hele wereld vieren fans Lennons verjaardag. In New York trokken mensen naar Strawberry Fields (foto), de plek in Central Park die is opgedragen aan de zanger. In Central Park staat nog een concert  van The Quarrymen op het programma, de band die Lennon in de jaren 50 oprichtte.

De weduwe van Lennon, Yoko Ono, liet alvast via een videoboodschap weten dat "John niet meer verwacht zou hebben nog zoveel liefde te ontvangen". Ze bedankte iedereen van harte. Ono zal vandaag in Reykjavik (IJsland) optreden met The Plastic Ono Band en aandacht vragen voor de wereldvrede.