Nobelprijswinnaar Liu weet wellicht nog van niets

De Chinese Nobelprijswinnaar voor de Vrede Liu Xiaobo weet waarschijnlijk nog altijd niet dat hij de prijs gewonnen heeft. Zijn vrouw zou hem vandaag opzoeken in de gevangenis om hem het nieuws te vertellen, maar sinds gisteravond is niets van haar vernomen.

Zijn vrouw Liu Xia zou haar woning in Beijing hebben verlaten om naar de gevangenis van Jinzhou te gaan waar haar man zit. Hij moet er een celstraf van 11 jaar uitzitten wegens "subversieve activiteiten tegen de staat". Hij was twee jaar geleden een van de initiatiefnemers van het Charter 08, een oproep tot de Chinese regering om de eigen grondwet en de mensenrechten te respecteren.

De politie was gisteren kort na de bekendmaking van Liu Xiaobo als Nobelprijswinnaar naar het appartement van zijn vrouw, Liu Xia (foto), in Bejing gegaan om haar te begeleiden naar de gevangenis zodat ze haar man zaterdag het nieuws zou kunnen vertellen. Liu Xia wilde toen nog een persconferentie geven, maar de politie heeft dat tegengehouden.

Momenteel is het niet duidelijk waar de vrouw zich bevindt. De gsm van de vrouw is afgesloten zodat ze niemand kan bellen en ze zelf ook niet bereikbaar is. Haar advocaat, Shang Baojun, zei tegen het persbureau AP dat ze spoorloos verdwenen is. Ook advocate Beth Schwanke van de Amerikaanse organisatie Freedom Now, die Liu Xia adviseert, heeft haar bezorgdheid uitgedrukt over de vrouw. "We zijn heel bezorgd dat dit een voorbode is en dat de regering haar zal gevangenzetten."

Een broer van Liu Xia, Liu Xiaoxuan, vertelde het persbureau AP dan weer dat ze zondag haar man zal kunnen spreken. Dat wist hij van de moeder van Liu Xia. De man wist wel niet waarom de ontmoeting met een dag was uitgesteld.

Geen woord over de Nobelprijs

De Chinese kranten zwijgen in alle talen over de Nobelprijs. Alleen de staatskrant Global Times schreef in een editoriaal dat de uitreiking van de prijs "een arrogant staaltje van Westerse ideologie" is en dat het onrespectvol is tegenover de Chinese bevolking.

Enkele bloggers en cartoonisten hebben wel berichten gepubliceerd over de Nobelprijs voor Liu Xiaobo. Cartoonist Kuang Biao zette een tekening op zijn blog van een Nobelprijs-medaille achter tralies. Een andere bekende Chinese blogger, Ran Yunfei, schreef in zijn blog dat "het dom is om te proberen te verstoppen dat Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen, in deze tijden waarin het internet informatie voor iedereen ter beschikking stelt".