Reddingsschacht bereikt Chileense mijnwerkers

De reddingsschacht heeft de locatie waar de Chileense mijnwerkers zitten bereikt. Zo nadert de reddingsactie van de 33 mijnwerkers die al 2 maanden vastzitten op een diepte van 700 meter, haar ontknoping.

De boor heeft het plafond van een van de ruimtes waar de mijnwerkers toegang toe hebben doorboord. Sirenes kondigden de doorbraak aan, die op vreugdekreten onthaald werd bij de familie van de mijnwerkers. Zij verblijven al sinds het begin van mijnblokkade in een kamp naast de mijn.

Dat de boor de schuilplaats van de mijnwerkers bereikt heeft is een grote stap in de reddingsoperatie van de 33 mannen. Explosieven moeten de doorgang naar de mijnwerkers nu breder maken, zodat een reddingscapsule neergelaten kan worden om de mannen naar de oppervlakte te brengen.

Volgens de Chileense minister van Mijnbouw kan het nu nog drie tot acht dagen kunnen duren vooraleer kan gestart worden met het bevrijden van de mijnwerkers.

Alle 33 kompels waren aan het werk in de San José-mijn in de stad Copiapo toen begin augustus een rots boven de mijn instortte en op de ingang terechtkwam. Wekenlang werd gezocht naar de mijnwerkers en de hoop om hen nog levend terug te vinden, slonk met de dag. Maar dankzij het boren van gaten kon men hen toch lokaliseren.

Via een kleine pijp worden de onfortuinlijke mijnwerkers bevoorraad en kunnen ze beperkt contact houden met de buitenwereld.