Winnaar maakt slechts één fout op Muziekdictee

In de Lage Landen vieren tal van steden dit jaar het 500-jarige bestaan van de beiaard. Brugge staat dit weekend in het teken van het klokkenspel. Klarastem Thomas Vanderveken is de ceremoniemeester van de feestelijkheden. Hij begeleidde zaterdag het Groot Muziekdictee dat werd gewonnen door Klaas Jaap van der Meijden.

Aan het Groot Muziekdictee, een soort Groot Dictee maar dan voor muziek, namen honderd mensen deel, onder wie ook professionele muzikanten. Zij namen plaats op de Markt van Brugge en noteerden terwijl de beiaard het dictee voorspeelde.

Het Dictee werd eerst helemaal doorgespeeld, en daarna per twee maten herhaald. Het bleek een niet zo makkelijke klus, want het compositiestuk is meerstemming. Klaas Jaap van der Meijden maakte slechts één fout en werd uitgeroepen tot winnaar.

Zelf spelen op de beiaard

Zelfs mensen die amper iets van notenleer kennen, kunnen zich dit weekend laten inwijden in de muziek van de beiaard. Zondagnamiddag wordt het Brugse belfort opengesteld voor "kakofonieconcerten": wie dat wil kan zelf eens plaatsnemen in de klokkentoren en spelen op de beiaard.

Het beiaardweekend wordt zondagavond afgesloten met een festival van koren en een gratis concert van het meisjeskoor Scala.