Zes Vlaamse experts gaan helpen in Hongarije

Vlaanderen stuurt zes experts in bodemsanering en waterzuivering naar Hongarije om te helpen bij de bestrijding van de milieuramp met giftig slib van een aluminiumfabriek. Begin deze week is een reservoir met rood, giftig slibachtig afval beginnen te lekken.

Het giftige slib is in een nabijgelegen rivier terechtgekomen en verschillende dorpen in de buurt zijn overspoeld door modderstromen veroorzaakt door het slib. Honderden bewoners zijn geëvacueerd omdat het te onveilig is om ter plaatse te blijven. Al zeven mensen zijn gestorven door het slib, tientallen mensen zijn gewond, de meesten hebben brandwonden. 

Hongarije heeft Europa en de Europese Commissie om hulp gevraagd om het giftige slib te ruimen en de gronden weer zuiver te maken. De Europese Commissie coördineert de buitenlandse hulp en heeft ons land daarop aangesproken om te helpen. Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) stuurt een team van zes experts. Zij moeten de schade in kaart brengen en oplossingen bedenken voor de bodemsanering, de waterzuivering en het herstel van de natuur.