"Nobelprijs opgedragen aan slachtoffers Tian'anmen"

Lu Xia, de echtgenote van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo, zou haar echtgenoot in de gevangenis bezocht hebben. Daar heeft ze hem op de hoogte gebracht van het feit dat hij de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen.
2014 Ragnar Singsaas

Het nieuws komt van de mensenrechtenorganisatie Human Rights in China, met zetel in New York. Die zou contact hebben gehad met de vrouw (foto rechts), na haar bezoek aan de gevangenis.

Volgens de ngo zou de Nobelprijswinnaar in tranen zijn uitgebarsten bij het vernemen van het nieuws en heeft hij zijn prijs opgedragen aan de slachtoffers van het bloedbad op het Tian'anmenplein in 1989.

Het bezoek aan de gevangenis zou een uur hebben geduurd. Sindsdien zou de vrouw huisarrest hebben gekregen in haar woning in Peking.

Liu Xiaobo zit een gevangenisstraf van 11 jaar uit wegens "ondermijning van het Chinese staatsgezag". Hij was een van de auteurs van Charter 08, een document waarin wordt opgeroepen tot een meerpartijensysteem in China en respect voor de mensenrechten.