"Tot 18 oktober steunt N-VA geen BHV-voorstel"

Tot 18 oktober, de dag waarop de opdracht van N-VA-voorzitter Bart De Wever eindigt, zal de N-VA geen wetsvoorstellen over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde in het parlement steunen. Dat heeft N-VA-fractieleider Jan Jambon gezegd in "De zevende dag". Maar als op die dag blijkt dat er geen doorbraak is, "ligt de parlementaire weg weer open".

Dinsdag begint het nieuwe parlementaire jaar en kan het wetsvoorstel over de splitsing van BHV opnieuw op de agenda worden geplaatst. Vlaams Belang heeft zo'n initiatief aangekondigd, maar de N-VA zal niet instemmen met de hoogdringende behandeling van dat wetsvoorstel, zei Jambon.

"Zolang de verduidelijkingsopdracht van N-VA-voorzitter Bart De Wever loopt, zal de N-VA geen initiatieven nemen om die opdracht onmogelijk te maken", zei Jambon. "Onderhandelingen zijn de snelste weg naar een splitsing", luidde het.

Maar de N-VA zal de situatie op 18 oktober evalueren en indien blijkt dat een oplossing niet mogelijk is, "ligt de parlementaire weg open", aldus nog Jambon. De N-VA zal met andere woorden dan weer zelf een splitsingsvoorstel indienen en proberen de wil van de Vlamingen in de Kamer door te drukken.

Wie stemt wel, wie niet?

De SP.A is wel bereid om een splitsingsvoorstel in de Kamer te stemmen.  "Een voorstel zullen we altijd stemmen", zegt Bruno Tobback (SP.A). "Maar in de eerste plaats willen we zo snel mogelijk BHV splitsen, maar via het parlement gaat het niet altijd het snelst." Daarmee suggereert Tobback dat het sneller kan als er een onderhandelde oplossing komt.

Patrick Dewael (Open VLD) zegt net het tegenovergestelde. "Onderhandelen gaan niet altijd het snelst", zegt hij. "Toch geven we de voorkeur aan een onderhandelde oplossing binnen een globaal akkoord. We gaan ook geen stokebrand spelen en dus zullen we niet stemmen."

Lijst Dedecker en Vlaams Belang zullen wel stemmen als er een splitsingsvoorstel in de Kamer wordt behandeld. "Ik heb mijn eigen voorstel ingediend, dus ik zal zeker stemmen", zegt Dedecker. Ook Gerolf Annemans heeft een voorstel ingediend en zal stemmen als het op de agenda komt. "Maar niemand plaatst het nog op de agenda. Men plooit zich weer naar de Franstaligen."