Di Rupo doet plan B uit de doeken

Als de Vlamingen zich in een volksraadpleging uitspreken voor onafhankelijkheid, zal het overblijvende België bestaan uit Wallonië en Brussel. Dat heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo op tv gezegd, eraan toevoegend dat dit niet het scenario is dat hij voor ogen heeft.

Volgens de PS-voorzitter bestaat het risico dat de N-VA nooit bereid zal zijn een compromis te aanvaarden. De partij wil op termijn immers een onafhankelijke Vlaamse staat. Bovendien moet elk compromis op een N-VA-congres een tweederdemeerderheid krijgen, "terwijl een compromis voor elke nationalistische partij een mislukking inhoudt".

Meer in het algemeen, indien een of meer Vlaamse partijen de onafhankelijkheid van Vlaanderen eisen, moeten de Vlamingen zich volgens Di Rupo hierover kunnen uitspreken. Hij twijfelt eraan of de Vlamingen dat wel willen.
Indien dat toch het geval is, "behoort België ons toe". En dan zal België bestaan uit Wallonië en Brussel. De inwoners uit de zes faciliteitengemeenten moeten dan hun wil kunnen uitdrukken, vindt Di Rupo.

Hij benadrukt wel dat dit scenario helemaal niet is wat de Franstalige socialisten willen. "Wij zullen het maximum maximorum doen om tot een compromis te komen, ook al zal dit niet gebeuren tegen om het even welke prijs", alsnog Di Rupo.

Meest gelezen