Di Rupo hoopt op "een teken van goede wil"

PS-voorzitter Elio Di Rupo zou het "een teken van goede wil" vinden, mocht de N-VA afzien van een unilaterale splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde in het parlement. Hij hekelt ook het feit dat de N-VA blijft aandringen om de liberalen aan boord te hijsen bij de regeringsonderhandelingen.

Volgende week begint het nieuwe parlementaire jaar en daarmee duikt ook het spook van de splitsing van BHV weer op. Vlaams Belang wil zo snel mogelijk een voorstel indienen om de kieskring te splitsen, maar de N-VA zegt dat voorlopig niet te steunen.

De N-VA wil op zijn minst 18 oktober afwachten, het einde van de verduidelijkingsopdracht van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Als er dan nog geen doorbraak in zicht is, ligt volgens Jan Jambon (N-VA) de parlementaire weg open, al wil de partij dat uitdrukkelijk geen ultimatum noemen.

PS-voorzitter Elio Di Rupo wijst een parlementaire behandeling van de splitsing van BHV af. Hij roept ook N-VA op om dat te weigeren en stelt dat hij dat zou zien als "een teken van goede wil". Di Rupo roept al de andere Franstalige partijen samen om een standpunt in te nemen over een mogelijke stemming over BHV. Daarbij hoort dus ook de MR, want die partij staat volgens Di Rupo tegenwoordig dichter bij de N-VA dan bij de Franstalige partijen.

Elio Di Rupo: "Wij zijn het beu"

Ondanks het overleg met alle Franstalige partijen, sluit de PS de deur uitdrukkelijk voor de MR. De Franstalige liberalen zijn niet welkom bij de gesprekken over een staatshervorming. Elio Di Rupo zegt het ook "beu" te zijn dat de N-VA steeds weer aandringt om de liberalen bij de onderhandelingen te betrekken.

Op RTL-TVi stelde Siegfried Bracke (kleine foto) dat het in een democratie niet meer dan normaal is dat je met iedereen praat. Het is volgens hem niet ondenkbaar dat ook met minister van Financiën Didier Reynders (MR) wordt gesproken "om de zaken op financieel vlak te verduidelijken".

Elio Di Rupo verklaarde aan de VRT dat de PS het niet ziet zitten om de liberalen aan boord te hijsen. "We zijn het beu om mijnheer Bart De Wever altijd te horen vragen om de Franstalige liberalen te betrekken bij de onderhandelingen", zei Di Rupo.

"De PS, het CDH en Ecolo vertegenwoordigen 70 procent van de (Franstalige nvdr.) bevolking. Wij hebben beslist om samen te werken voor een grote staatshervorming met meer bevoegdheden voor de deelstaten. Voor een compromis moet je dus bij ons zijn", aldus een formele Di Rupo.