Geithner haalt uit naar Chinese muntpolitiek

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner heeft tijdens een vergadering van het Internationaal Munt Fonds (IMF) er nogmaals op aangedrongen dat China de waarde van zijn munt, de yuan, zou laten stijgen ten opzichte van andere munten.

Zonder China bij naam te noemen zei Geithner dat landen die te veel afhangen van hun export, hun politiek moeten veranderen om de globale economische groei niet in gevaar te brengen.

De Amerikaanse regering klaagt al lang over de kunstmatig lage koers van de yuan omdat die de Chinese bedrijven een competitief voordeel geeft op de wereldmarkten. Ook vanuit Europa klinkt een gelijkaardige kritiek.

Maar de Chinese regering is niet van plan toe te geven aan de internationale kritiek, omdat die zware klappen zou kunnen toebrengen aan de Chinese economie. Tijdens de recessie die volgde op de crisis van de financiële markten verloren duizenden Chinese arbeiders hun baan omwille van de terugvallende export.

Chinees antwoord

In antwoord op de Westerse kritiek op de Chinese muntpolitiek zegt de gouverneur van de Chinese Centrale Bank, Zhou Xiaochuan, dat de rijke landen zelf problemen veroorzaken op de internationale markten door hun extreem lage rentevoeten.

Die maken het moeilijker voor de opkomende economieën om te concurreren op de wereldmarkten. De lage intrestvoeten in de VS en Europa doen de internationale beleggers immers uitwijken naar de munten van die opkomende landen. Die munten stijgen daardoor in waarde en ondermijnen zo de competitiviteit van hun bedrijven.