Kim Jong-un naast vader op militaire parade

In Noord-Korea heeft Kim Jong-un samen met zijn vader Kim Jong-il de militaire parade voor de 65e verjaardag van de Arbeiderspartij bijgewoond in de hoofdstad Pyongyang. Dat kan een teken zijn dat Kim Jong-un de macht binnenkort zal overnemen van zijn vader.

Kim Jong-un is 28 en werd vorige maand benoemd tot generaal bij het leger, een invloedrijke post in het land. Deze aanstelling en het feit dat hij samen met zijn vader de militaire parade bijwoont, beschouwen veel waarnemers als een teken dat er binnenkort een machtsoverdracht komt. Zijn vader Kim Jong-il is 68 en zou al een tijdje ernstig ziek zijn.

De beelden van de parade zijn uitgezonden op de staatstelevisie zodat de Noord-Koreanen voor het eerst de zoon van Kim Jong-il konden zien. Uitzonderlijk was ook een groep buitenlandse journalisten uitgenodigd om de parade bij te wonen.

Bij de start van de parade scheen een spot op Kim Jong-il en Kim Jong-un. De 20.000 militairen die voor de parade klaarstonden, begonnen op dat moment te applaudisseren en te zingen. Daarna startte de parade met duizenden soldaten, allemaal strak in de pas. Ook het militaire materieel, zoals tanks en kanonnen, werd getoond aan het publiek en de aanwezige pers.

"Het was een parade waar je koude rillingen van krijgt, met duizenden militairen in de typische Noord-Koreaanse stijl: strenge blik vooruit, fijn gemillimeterd, in ganzenpas, geweer in de aanslag", zegt onze correspondent Tom Van de Weghe, die voor het eerst uitgenodigd was in Noord-Korea. "Dan was er de stoet van het zwaar militaire materieel: tanks, luchtafweerraketten, ik weet niet precies wat er allemaal is voorbijgekomen, maar het was wel indrukwekkend." 

Achteraf sprak Tom Van de Weghe met enkele Noord-Koreanen die live de parade hebben bijgewoond. "Ze waren allemaal trots dat ze de mogelijke nieuwe leider van hun land hebben gezien."

Verjaardag of machtsoverdracht?

De militaire parade is een jaarlijkse gebeurtenis om de verjaardag van de regerende Arbeiderspartij te vieren. Maar deze keer is het vooral de bedoeling dat de Noord-Koreanen kennismaken met hun toekomstige leider. Daarom stond Kim Jong-un ook naast zijn vader Kim Jong-il gedurende de parade.

"Het is nog niet zeker dat Kim Jong-un de nieuwe leider van Noord-Korea wordt, maar het feit dat ze op de 65e verjaardag van de Arbeiderspartij samen de parade volgen, wijst er wel op dat hij de nieuwe sterke man van Noord-Korea wordt en dat zou wel eens vlugger kunnen gebeuren dan we denken", zegt onze correspondent Tom Van de Weghe daarover.

Naar verluidt is de huidige leider Kim Jong-il ernstig ziek. "Hij zag er alleszins niet gezond uit", zegt Van de Weghe. "Hij mankte en zag er heel bleek uit, terwijl zijn zoon naast hem blaakte van gezondheid, goed in het vlees zoals ze zeggen. Het contrast was groot."

"Op het einde van de parade wandelde Kim Jong-il voorbij op het podium en hij werd toegejuicht door de massa. Dat heeft enorm lang geduurd. Het leek wel of het zijn laatste optreden was, want voordien hebben we nooit zoiets gezien. Hij is nooit zo in het openbaar geweest, althans niet dat we het hebben kunnen filmen."

Overloper overleden

Een van de belangrijkste overlopers van het Noord-Koreaanse regime, Hwang Jang-yop, is overleden. Hij werd vanmorgen dood aangetroffen in de badkamer van zijn appartement in Seoel in Zuid-Korea. De man zou bezweken zijn aan een hartaanval, toch zouden de inlichtingendiensten volgens de Zuid-Koreaanse televisiezender YTN ook onderzoeken of het om moord kan gaan.

Hwang was destijds mentor van de huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il en was de bedenker van de ideologie van zelfredzaamheid voor Noord-Korea. Hij was een van de machtigste figuren in Noord-Korea totdat hij overliep naar Zuid-Korea in 1997. Daar leefde hij onder constante politiebewaking, hij kreeg verschillende doodsbedreigingen.